Logga in

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

När man håller på med idrott får man vara lite flexibel, så i år är jag ordförande för Assis sportråd samt från mitten av maj assisterande tränare i damlaget. Jag kommer som tidigare försöka bevaka norrbottenslagen i de högre divisionerna samt övriga kalixlag.

Sista omgången för våren

Kalix Då var vi framme vid vårens sista omgång och för Assis damer handlar det om Brommapojkarna på BK Arena. Förra mötet slutade med seger för Assi med 2-1 men det är historia, nu är det ny match. Vid seger avancerar Assi i tabellen från sin nuvarande 7:e plats. Brommapojkarna ligger nu ovanför det nedre strecket och gjorde en bra match sist när man kryssade mot topplaget Uppsala så någon lätt match blir det inte för Assi. Laget har tränat bra i veckan och kommer till spel med en intakt trupp.

Boden fortsätter att varva bra insatser med sämre som sist när man förlorade mot Sylvia ett lag man ska kunna ta poäng mot. Nu har man Linköping på hemmaplan ett lag som ligger på 4:e plats så där blir det svårt att få med sig poäng för Boden. Viktigt för Boden att ta poäng av lagen på den nedre halvan för att säkra en plats i div.1 nästa år.

IFK Luleå har imponerat så här långt och leder serien efter vinst i veckan mot Umeå Akademi. Den matchen innebar att IFK kan gå till sommarvila. För Piteå återstår en match mot IFK Östersund på bortaplan. Ingen lätt uppgift men fullt möjligt att ta poäng mot Östersund som ligger en poäng före Piteå.

Kalmar nästa

Kalix Helgens match innebär flyg och övernattning när vi möter Kalmar på bortaplan. Kalmar ligger femma nio poäng före Assi. Det blir naturligtvis en tuff uppgift att få med sig poäng hem men vi kan i våra bästa stunder utmana alla lag i Elitettan. Gäller att ta fram det bästa i denna match så kan hemresan bli trevlig. Senaste matchen mot Uppsala dominerade vi andra halvlek efter en jämn första men gör man inte mål på de chanser man skapar så blir det inga poäng vilket så skedde. Vi åker ner med full trupp förutom Frida Jacobsson som är avstängd denna match. Andralaget har en mycket viktig match på lördag och är i behov av tre poäng när man möter Storfors hemma.

Piteås damer har haft det lite tungt i senaste matcherna och ligger nu tio poäng efter Rosengård som leder. Helgens match är just Rosengård på LF Arena och chans till att vända trenden.

Notas i div.1 ligger tvåa sex poäng efter Sunnanå med sex omgångar kvar, nu möter man Infjärden hemma och borde inte ha några problem att vinna. LSK som kämpar för nytt kontrakt har IFK Östersund hemma.

Boden har haft en positiv trend på höststarten och har nu fyra poäng upp till kvalplatsen. Helgen match är Carlstad United borta ingen omöjlig uppgift men svår. Gäller nu att vinna dom rätta matcherna för att även nästa år spela i div.1.

IFK Luleå som leder div.2 och har sett starka ut på slutet möter IFK Östersund på Bergsvallen. För IFK Luleå gäller det att vinna för att behålla det försprång man har på fyra poäng och eventuellt utöka det. Piteå på femte plats har tvåan Ytterhogdal på LF Arena i en match jag skulle helgardera.

Div.3 har två matcher som är viktiga när det gäller kampen vid det nedre strecket. Harads möter Holmsund borta och BAIK har Gimonäs hemma. Den första lite oviss men den andra borde BAIK vinna. Storfors som har häng på kvalplatsen har Ohtana på Heden och LSK möter serieledarna Morön hemma. Notviken som ligger tvåa har Kiruna på Tunavallen och är favoriter men här är det varningsflagg.

IFK Kalix i div.4 som gått ner sig lite i höst vilar i helgen och Påläng på sista plats har GM borta. Har svårt att se att PGIF ska kunna lämna jumboplatsen denna säsong. Gammelgårdens damer möter Malmberget borta, vinst och man har nog säkrat kontraktet

Första höstmatchen hemma.

Kalix Höstens första hemmamatch är mot IK Uppsala Fotboll nu på söndag. Uppsala som ligger fyra skuggar de tre topplagen Umeå, Hammarby och AIK. Veckans träningar har sett mot bra ut och alla spelare är tillgängliga förutom Ernestina Abambila som är avstängd efter tre gula kort. Som alltid oavsett motstånd går vi alltid för tre poäng men detta är naturligtvis ingen lett match som kräver en bra insatts av samtliga spelare. Vårens match i Uppsala slutade 1-1. Senast förlorade vi med uddamålet mot ett bra Hammarby på bortaplan. Assis damer möter Kiruna hemma och bör vinna för att börja avancera i tabellen.

Piteås damer har inlett hösten på ett lite knackigt sätt och möter nu Eskilstuna på bortaplan. Förmodligen har övriga lag avslöjat Piteås sätt att spela och kanske därför tabellen ser ut som den gör.

Boden som tog en mycket viktig seger senast möter nu Umeå FC på Boden Arena. Ett betydligt bättre lag än Sollentuna senast, så det blir svårt för Boden att få med sig några poäng. För Boden är det viktigt att vinna matcherna mot lagen på den nedre halvan då klarar man nytt kontrakt.

IFK Luleå som leder div.2 fick med sig en poäng i den tidiga seriefinalen mot Friska Viljor senast, viktigt att inte förlora den matchen. Nu möter man IFK Umeå med många Kalixspelare på bortaplan och bör ta tre poäng. Piteå har jumbon Anundsjö borta och tar tre poäng.

Div.3 har en tidig seriefinal när Notas möter Morön på bortaplan i en lite oviss match men hemmaplan väger nog över. Storfors som skuggar Notas har Gimonäs borta och tar med all säkerhet tre poäng. Ohtana har Holmsund hemma och ska normalt ta tre poäng. BAIK åker till Kiruna i en viktig match i dom nedre regionerna. BAIK med många avstängda gör det bra om man kan få med sig poäng men det blir svårt.

I div.1 damer börjar det handla om att göra en snygg avslutning av serien för Notas och Infjärden för det är näst intill omöjligt att komma ikapp Sunnanå. Notas möter Domsjö borta och vinner samma med Infjärden som tar emot Själevad. För LSK gäller det att börja vinna matcher för att bli kvar i div.1 nästa år. Nu står Umedalen borta på programmet.

IFK Kalix möter GM på Furuvallen och får gälla som klara favoriter i den matchen trots lite sämre matcher på slutet.

 

Match i storstan

Kalix Assis damer åker i helgen ner till Stockholm för match mot Hammarby. Naturligtvis en tuff uppgift men kan vi störa Bajen taktiskt kan det mycket väl bli poäng. Hemmamatchen i vår förlorade vi med 1-3 efter en svag första halvlek där vi låg under med 0-3 i halvtid. Andra halvlek var vi det bättre laget och hade kunnat komma ikapp med lite flyt. Senaste matchen mot Morön var periodvis bra och där borde vi avgjort på slutet sett till de chanser vi skapade. Assis andralag som ligger lite skrynkligt till har Malmberget borta.

Piteås damer har Örebro borta ett lag man förlorade mot för några veckor sedan på LF Arena. Piteå ligger för närvarande 5 poäng efter ledande Rosengård och ska man inte tappa till topplagen bör man nog vinna denna match.

Boden som sett starkare ut på slutet har nu en viktig match när man möter Sollentuna borta. Det är i sådana matcher man ska samla poäng för nytt kontrakt. Boden ligger 5 poäng från kvalplats.

IFK Luleå som leder div.2 har nu en minst sagt viktig match när man möter tvåan Friska Viljor på bortaplan. Vinst för IFK och man utökar försprånget till de jagande lagen. Piteå som ligger femma och fortfarande har en bra chans att nå kvalplatsen har Gottne på LF Arena.

Helgens matcher i div.3 har två favoriter. Först och främst Storfors som tar emot Harads på Heden men även LSK som har Gimonäs hemma. Ohtana som gjorde en svag insats senast mot Harads möter serieledarna Morön hemma. Kiruna har Holmsund borta inga säkra poäng men man måste börja vinna för att ta kliv uppåt i tabellen. I måndagens derby mellan Notas och BAIK på Tunavallen får Notas gälla som favoriter sett till tabell och senaste matcherna. Derbyn är alltid lite luriga och kan BAIK upprepa det spel man visade upp i första halvlek sist kan man få med sig poäng.

Sunnanå som leder div.1 damer möter LSK hemma, en mycket svår match för LSK. Notas som för närvarande ligger tvåa har Team TG borta. Ingen lätt match för Notas men viktigt att vinna för att ta den lilla chans som finns för att nå Sunnanå. Infjärden ska inte ha några problem att besegra Selånger på IVAB Arena.

När det gäller Kalixfotbollen har Gammelgårdens damer Lira hemma och Pålänge som ligger sist i div.4 möter Lira hemma.

 

Omstart

Kalix Efter ett fyra veckors uppehåll drar så höstomgången igång. Uppehållet har inneburit en veckas vila, en vecka med träning på egen hand och två veckors gemensam träning. En match har spelats under uppehållet i Stora Coop cup mot Notas där vi vann och är därmed framme i Final mot Infjärden. I dag går bussen mot Skellefteå och seriematch mot Morön, vilket inte blir någon lätt uppgift men spelar vi som vi kan finns chans till poäng. Naturligtvis är målsättningen alltid tre poäng. Vi har inför hösten tappat två spelare, Emelie Helmvall till Norge och Moa Öhman för studier i USA. Tillbaka i truppen kommer Erin Craig som anländer till nästa match mot Hammarby borta. Truppen är i dagsläget skadefri förutom långtidsskadade Emilia Lundqvist.

Piteås damer har inlett hösten med en poäng på de två första matcherna. Nu står Eskilstuna på programmet på LF Arena. En match som Piteå nästan måste vinna för att vara med i kampen om guldet.

Boden i div.1 har Team TG borta en tuff uppgift för ett Boden i stort poängbehov. Boden måste göra en bra höst för att ordna spel i div.1 även nästa säsong.

IFK Luleå har en mycket viktig match på måndag när man möter Skellefteå hemma. IFK leder serien och måste göra en stark höst för att behålla den platsen. Skellefteå på tredje plats blir ingen lätt match men vinst för IFK skulle ju öka avståndet till dem. Piteå har Sandvik på LF Arena och borde inte ha några problem att ta tre poäng.

Div.3 har full omgång och lag från länet är inblandad i fyra av matcherna. Ohtana möter Harads borta och ska inte ha några problem att ta tre poäng samma gäller Notas som möter Gimonäs på bortaplan och Kiruna som tar emot LSK på Lombia. En lite lurigare match är BAIK mot Storfors på Bergsvallen. Vårmatchen slutade 3-3 i en jämn tillställning.

Div.1 damer ser ut att redan vara avgjord där Sunnanå leder stort men inget är omöjligt men knappast troligt. Närmast ligger Notas som nu har Härnösand hemma och vinner. LSK har Domsjö hemma och en bra chans till tre poäng vilket är ett måste för LSK. Infjärden åker till Östersund för möte med IFK en tuff uppgift för ISK.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar