Känd trav- och medieprofil avliden

Det är tur att vi inte vet vad morgondagen har att erbjuda. I helgen gick en lokal kändis bort alltför snabbt och vi är många som sörjer och saknar vår vän och kollega Torbjörn Enmark.

Torbörn Enmark.

Torbörn Enmark.

Foto: Ola Westerberg

Trav2020-12-19 09:58

Torbjörn "Tobbe" Enmark, 51, gick chockerande bort förra helgen. Torbjörn var lite av en inventarie på Skellefteåtravet och skötte en hel del journalistik runt banan.

Kände honom rätt bra genom gemensamma intressen. Vi träffades ofta i samband med travtävlingar i Skellefteå och även andra banor i landet. Det blev oräkneliga timmar i pressrummet i Skellefteå med travsurr sedan tidigt 1990-tal. Dessutom kom vi att deläga några hästar tillsammans i konsortieform. Tobbe var balanserad och lite tillbakadragen - men en man med glimten i ögat.

Vi gick ofta igenom de lokala hästarna i Skellefteå i pressrummet. Speciellt de som inte startat i på ett tag.

För något år sedan trodde Tobbe sig ha en "klaring". Det var ett kallblod i de lägre klasserna på V5, efter lunch V4-an.

- Va, sade jag. Hur kan du veta det? Har ju inte startat på ett år...

Jag ville veta lite mera.

- Nja, Fick klura lite. Jag träffade tränaren ute på lokal i lördags.

- Din häst kan väl inte duga, hade Enmark frågat.

- Jo, den är rätt skaplig, svarade amatören.

Enmark tog då fram sin journalistrutin:

- Ähhh, sluta nu. Han räcker inte i det här gänget.

Travamatören hade vid det laget hetsat upp sig.

- Hörru du, han har tränat 1.xx/2100 och det räcker väl ?

Tobbe var en skicklig spelare. Speciellt på långtidsspelen. Tog exempelvis hem stora pengar på Skellefteå AIKs SM-guld.

Sista storliret var Tobbe speciellt nöjd med.

- Har spelat ordentligt på Hanna Öberg att komma bland de tre bästa i skidskytte-världscupen, sade han till mig nyligen.

Tobbe ägde som sagt hästar med mig och andra i några konsortium. Han gick bland annat med på Dialog In under 2014. Att delad glädje alltid är dubbel glädje fick vi uppleva efter en V75-seger i Boden i juni 2015. 

Speciellt skön med tanke på att många dömt ut oss då vi inhandlat den sjuårige valacken med bara 12 starter och 60.000 kr på kontot. Vi fick verkligen kritik - och inte av bara e-n proffs- eller amatörtränare. Eller andra förståsigpåare.

Men Dialog In svarade verkligen upp till våra förväntningar. Han öppnade direkt med fem raka hösten 2014 och vann V75 i Roger Nilssons regi.

Konsoritet där Torbjörn var med ägde även hästar som Lome Jarl, Execute och Digital Import.

Under senaste åren ägde vi tillsammans Ravn Kiro och Bäcklös Jäntan (2 år) hos Jerker Bjurman och Pure Islet hos Ove A./Anki Frisk.

Sista tiden höll han i konsortierna med bl.a Brida, Pure Islet och C'est Uncle Toni.

Hedersmannen Torbjörn är saknad av många!

R.I.P. "Tobbe"!