Uppsala Baskets kontroversiella Rysslandsvärvning

Förra säsongen spelade den brittiska centerstjärnan Irekpitan Ozzy-Momodu i den ryska ligan. Nu är det Uppsala som gäller och hur klubben resonerat sig fram till den värvningen får ingen veta.

Bloggen skrive rom Uppsalas senaste värvning.

Bloggen skrive rom Uppsalas senaste värvning.

Foto: Petra Alvstrand

Basketbloggen2024-09-02 21:01

Det är många idrottskvinnor, idrottsmän samt klubbar i Sverige och övriga världen som de senaste åren fått utstå kritik för sin handel och vandel med Ryssland på grund av det pågående kriget i Ukraina.

Förre NBA-spelaren Jonas Jerebko är en av dem. Men även ett gäng svenska, och utländska hockeyspelare, har vållat stormar i media och bland fans för sina val.

Under måndagen presenterade SBL dam-klubben sin senaste värvning på sin hemsida. Det handlar den brittiske landslagscentern Irekpitan Ozzy-Momodu och tränaren Chioma Nnamaka berättar belåtet att klubben nytillskott "kommer att ge oss ett djup i vårt spel och vara ett hot både offensivt och defensivt i färgen, vilket är något som vi har saknat de senaste säsongerna".

Att brittiskan under den förra säsongen, mitt under brinnande Ukrainakrig, spelade en handfull matcher för det ryska laget Neytyanik Omsk nämns bara i en bisats i texten på uppsalabasket.se. Som om att det vore den mest naturliga sak i världen.

Ingenstans redovisar Uppsala Basket hur de ansvariga resonerat för att komma fram till beslutet att som första SBL-klubb (mig veterligen) plocka in en spelare direkt från den ryska ligan.

Inga argument förs fram. Inte en rad om hur beslutsgången sett ut. Inget resonemang. Ingen problematisering. Ingenting. För nog tusan måste Uppsala fatta att det handlar om en minst kontroversiell väg att gå i det världsläge som råder. 

Nu ska Bloggen inte sitta på de högsta av hästar och moralisera i all evighet kring vad som är rätt eller fel. Men det hade inte skadat med en försiktig fråga till Irekpitan Ozzy-Momodu om hur hon resonerat. Men där landade inte klubbens kommunikationsansvariga som borde ha lärt sig av Norrköping Dolphins strategi när klubben plockade in Brice Massamba in i värmen. 

Istället läser jag i Upsala Nya Tidning om spelarens tankegångar kring sitt Rysslandsval.

"Min rådgivare föreslog att det skulle vara en bra möjlighet. Även om det inte fungerade fullt ut så är jag tacksam för erfarenheten. Jag lärde mig mycket under mitt första år som proffs.", säger den brittiska centern.

Och det svaret imponerar inte jättemycket om jag uttrycker mig försiktigt.

Uppdatering: Under tisdagen meddelade Uppsala Basket att klubben bryter kontraktet med Irekpitan Ozzy-Momodu. Orsaken ska vara hot som klubben och spelaren fått ta emot.