Det här laget kan räcka långt – trots allt

Nej, det blir ingen storsatsning av Luleå Basket. Men det behövs knappast.

Robin Sandberg, Luleå Basket.

Robin Sandberg, Luleå Basket.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Basketbloggen2024-07-15 14:06

Då har Luleå Basket hittat sin "ersättare" till Stephanie Visscher som valde Spanien före Norrbotten.

Och den guldjagande klubbens val föll lite överraskande på den unga guarden Divora Alem från Mark som utsågs till årets stjärnskott för några år sedan.

Personligen var jag tämligen övertygad om att Luleå Basket skulle plocka in en importguard som spetsar truppen avsevärt.

Men det är alldeles tydligt att Luleå Basket av i dag inte går att jämföra med det klubben gjorde för tre-fyra år sedan och det handlar förstås om ekonomi. Inget annat. Värvarkassan är inte ens i närheten av vad den en gång var och det är givetvis oroväckande. Europlanerna som klubben kommunicerat offentligt under många år lär inte ligga överst på att-göra-listan längre. 

Nåväl, rekryteringen av 22-åriga Alem är spännande och kittlar en del. Tuff, attackvillig och med en förmåga skapa sina egna lägen. Det sistnämnda en oerhört eftersökt kompetens. Får Luleå henne att stanna under flera år kan det bli riktigt bra och något att bygga på över tid.

Om vi ska sammanfatta läget för Luleå Basket sitter klubben på tre nyckelspelare som kommer betyda allt och lite till: Mehryn Kraker, Sofia Hägg och Fanny Wadling. 

Tränaren/sportchefen Robin Sandberg hoppas förstås att 93-veteranerna Josefin Vesterberg samt Allis Nyström kommer tillbaka i spel efter sina skador och kan prestera på sin högsta nivå igen. Hur troligt det är kan jag bara spekulera om men mycket måste gå rätt om så blir fallet. Det vågar jag nog påstå.

Men om vi antar att duon någon gång under säsongen kan spela kvalitetsbasket har Luleå därmed sin startfemma tämligen klar.

Från bänken är Sandra Hedlund, ovan nämnda Alem och Sofia Persson spelarna att luta sig mot när det blåser. Och som jag skrev tidigare: Det här är nästan historiskt tunt för att vara Luleå Basket. Det måste vi vara ärliga och säga.  

Å andra sidan; Med tanke på hur klubbens konkurrenter jobbar finns det inte mycket att oroa sig över. Norrköping lär få ihop ett bra gäng och Högsbo har varit aggressivt på spelarmarknaden sedan tränaren Alva Stark tog över.

Östersund verkar mer eller mindre att falla ihop, Södertälje lågbudgetsatsar och Uppsala får svårt att hämta sig efter Stepanie Visschers utlandsflytt.

Nej, kommande säsongs SBL dam har alla förutsättningar att bli historiskt svag och det är i det skenet man ska värdera Luleå Baskets lagbygge. Ingen annan är nämligen tydligt bättre.