Snacka om prestigeseger för LuleÄ Basket

Maktdemonstration? Nja, kanske inte. Men nog kan vi sÀga att LuleÄ Basket satte ned foten.

LuleÄ Basket vann en prestigeseger.

LuleÄ Basket vann en prestigeseger.

Foto: PÀr BÀckström/ Frilans

Basketbloggen2022-11-03 21:42

LuleÄ Basket valde att ta sig an storsatsande SödertÀlje i kvartsfinalen i svenska cupen och orsaken var ganska enkel. Spelarna och trÀnarna ville förstÄs ta en nÀrmare titt pÄ den stora rivalen och fÄ ett tydligt besked var laget stÄr.

Svaret hördes högt och tydligt över hela basketsverige: BÀttre Àn nÄgon kunna ana.

Efter en stabil första halvlek höjde LuleÄ Basket sin defensiva nivÄ med ett gÀng snÀpp under de avslutande 20 minuterna, tvingade fram mÀngder av turnovers av ett hetsigt och odisciplinerat SödertÀlje som trots 36 poÀng av storstjÀrnan Frida Eldebrink inte orkade stÄ emot ett evigt nötande LuleÄ.

I den fjÀrde perioden tog LuleÄ över totalt nÀr USA-duon Bria Goss och Brooke McCarty Williams stÀmplade in offensivt. Goss drog i 28 poÀng och McCarty-Williams 23.

Men huvudattraktionen den hÀr kvÀllen var Josefin Vesterberg som i början av matchen hade svÄrt att kontrollera Lollo Halvarsson inside men sedan vÀxte till en försvarstitan med 14 poÀng och 7 returer pÄ 38 spelminuter. Hon fick mycket god hjÀlp av Ellen Nyström som ocksÄ stÀngde butiken defensivt.

Sedan ska vi inte glömma bort en lite osjungen hjÀlte i form av Sofia HÀgg som jobbade outtröttligt under sina 23 spelminuter och drog i ett par tunga treor i viktiga lÀgen.

Viktigt för LuleĂ„ Basket att fĂ„ det hĂ€r beskedet redan i november men spelarna vet av erfarenhet att massor kan hĂ€nda under en lĂ„ng sĂ€song. SödertĂ€lje kommer förstĂ„s ta in bĂ„de en och tvĂ„ importspelare om den sportsliga ledningen ser att laget – som Ă€r oerhört mĂ€rkligt konstruerat med massor av guarder och tre centrar – underpresterar. 

NÄvÀl. Mycket basket ska spelas innan nÄgra guldhattar delas ut.