Hon kommer vara Luleå Baskets klart lysande stjärna

Undrar ni vem som kommer leda Luleå Basket den här säsongen? Svaret är enkelt.

Mehryn Kraker och Jessica Lindstrom.

Mehryn Kraker och Jessica Lindstrom.

Foto: Jesper Sandberg

Basketbloggen2024-09-17 20:16

I fredags skrev jag några rader inför Luleå Baskets första träningsmatcher för säsongen mot Östersund och radade upp vad jag skulle hålla lite extra koll på.

När det gäller lagets prestation är det svårt att göra någon bedömning alls – mest på grund av att Östersunds låga nivå. Klubben har tappat mängder av kvalité inför den här säsongen, inte ersatt det på något sätt och kommer får mycket svårt att vinna matcher på regelbunden basis den här vintern.

Men vilken tecken gick egentligen att tyda när det gäller tränaren/sportchefen Robin Sandbergs bygge? En spelare som jag funderade kring en del var Mehryn Kraker som när hon senast spelade i Luleå – guldsäsongen 2022/2023 – hade en roll från bänken i den enorma konkurrens som rådde.

I det här laget kommer den 29-årige forwarden vara Luleås tydliga nummer ett. Den klart lysande stjärnan som jag tror kommer spela på en helt egen nivå. Det är Kraker som kommer ha bollen i sina händer i de avgörande ögonblicken och ta besluten. Jag skulle inte bli överraskad om hon kommer landa på ett poängsnitt runt 21-22 poäng innan vi gör bokslut våren 2025.

Krakers amerikanska kollega Jessica Lindstrom såg ut ungefär som jag trodde. En stark och hårt arbetande insidespelare som kommer ta plats och göra nytta utan att vara superspektakulär.

När jag skrev mitt blogginlägg i fredags pekade jag ut nyförvärven Sofia Persson och Divora Alem som två nycklar för att Luleå Basket ska infria sitt mål som alltid är att vinna SM-guld. Guardduon måste visa att de kan ta ett stort ansvar och leverera i ett lag som aspirerar på att vinna allt.

Och Bloggen gillade vad den såg. Persson verkar vara en lugn och samlad bakplansspelare som utför jobbet högprocentig.

Alem spelar mer på fart, fler risker och är samtidigt en god bollbehandlare. För henne gäller det att sätta ihop hela sitt paket och ta rätt beslut på planen.

Men. Nog tusan skulle Luleå Basket skulle behöva en till riktigt bra spelare, utöver Allis Nyström som väntas göra comeback runt årsskiftet, i rotationen för att det här projektet ska kännas helt tryggt.