Det här är ett läge som BC Luleå inte får missa

Stjärnan Adam Ramstedt lämnar mästarklubben Norrköping. Då måste BC Luleå agera – inte tveka.

Adam Ramstedt lämnar mästarklubben.

Adam Ramstedt lämnar mästarklubben.

Foto: David Iwung

Basketbloggen2024-07-12 12:48

Låt mig vara kristallklar: Norrköping Dolphins är fortfarande stor favorit att vinna sitt femte raka SM-guld i SBL herr – om det råder det inga som helst tvivel.

Klubben leder svensk klubbasket i alla möjliga kategorier – ekonomi, organisation och allt annat som gör en förening framgångsrik över tid.

Men till kommande säsong kommer de sportsligt ansvariga i mästarklubben att tvingas gnugga sina geniknölar lite extra för att snickra ihop ett lag som leker sig igenom SBL:s grundserie och slutspel.

Tidigare i somras blev det klart att MVP-guarden Felix Terins lämnar för spel i utlandet. En rejäl pjäs att ersätta.

Men den stora bomben briserade under fredagen när det blev klart att lagets absolut störste stjärna – insidejätten Adam Ramstedt – lämnar klubben för spel i utlandet. Oklart var dock.

Den 28-årige centern har under flera året varit den enskilt viktigaste pusselbiten i dynastin. Han har varit ankaret defensivt som lagt grunden för Sveriges bästa försvarsspel. Plus allt annat som han tillför på en basketplan. Ramstedt blir oerhört svår – inte omöjlig dock – att ersätta. Och en sak vet vi sedan tidigare: Norrköping kommer göra allt och lite till för att fylla igen det stora hål Ramstedt lämnar.

Hur som haver: Adam Ramstedts besked borde åtminstone ge ett visst hopp till de konkurrenter i ligan som vill knuffa ned Norrköping från tronen. Nu lär de se sprickan i fasaden som gör det arbetet ännu mer inspirerande.

Borås är som jag ser förste utmanare och klubben har de senaste åren inte varit blyg i sin satsning. Kanske blir den ännu mer intensiv och djärv nu.

BC Luleå får, i alla fall borde, också räknas som en av de klubbar som vill göra ett försök att utmana Norrköping när det här läget lite överraskande dykt upp.

Problemet med BC är att klubben flera gånger de senaste tre-fyra åren varit en aning defensiv i sin satsning, aldrig riktigt satt ned foten och varit tydlig med att den vill tillbaka till den yppersta toppen igen.

Jag vet inte hur många gånger jag pekat ut de stora och supertydliga hål som funnits i lagbyggena vilka sällan täppts igen.

Nu är det dags att vakna upp och se det lilla fönster som öppnats. Jag vet att klubben just nu diskuterar om det ska tas in en fjärde och sista importspelare. Det är en "nobrainer" om BC Luleå vill fortsätta vara relevant och intresset ska leva vidare.

Sanningen är den att BC Luleå just nu bara har sju spelare som är användbara när pressen är som störst. Det måste alla beslutsfattare – från klubbchef Per Sandström till styrelse – se och agera på. Allt annat vore ett svek mot BC Luleås fans som är less på all mellanmjölk de fått bevittna under alltför lång tid.

Det är dags att vakna nu.