Där måste BC Luleås lag vässas

Bloggen har hittat BC Luleås stora svaghet och det är ett hål som måste fyllas.

BC Luleå.

BC Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2024-05-01 16:27

BC Luleås säsong är över sedan en vecka tillbaka och den tog slut i Stadium arena mot Norrköping Dolphins som hade lekstuga i den femte semifinalen och skickade spelarna på sommarlov. 

Sett till hela säsongen var prestationen inget att klaga på med tanke på att laget var ett nybygge och tränaren Håkan Larsson ett oskrivet kort.

Men. Semifinalspelet visade med all önskvärd tydlighet att BC Luleå fortfarande har en bra bit att vandra om klubben ska kunna ta upp kampen och bli en potentiell guldkandidat.

Hur lagbygget kommer se ut till hösten är förstås omöjligt att säga redan nu och allra först måste tränaren Håkan Larsson förlänga kontraktet vilket lär bli fallet inom någon vecka eller två.

Det vi vet är att centern Tobias Sjöberg är osäkert kort med sin klausul i kontraktet. Europaryktena surrar hela tiden kring guardparet Jonathan Arvidsson samt Gustav Hansson och risken finns att båda försvinner under sommaren. Vad som händer med importduon Kentwan Smith och Ed Polite går inte att säga men ingen av dem har i alla fall stängt dörren till BC Luleå.

Men för att ta nästa steg blev det under säsongen kristallklart var Luleå behöver göra en tydligen förändring för att ta nästa steg: Det handlar om lagets försvarsspel i allmänhet och på guardposition i synnerhet. 

Där blev det supertydligt att en defensiv kraft med både storlek och fysik saknades vilket många motståndarlag ofta utnyttjade hänsynslöst, inte minst Norrköping under slutspelet.

Det är ett hål i BC:s lagbygge som måste täppas till på något sätt.

Lek med tanken att laget innehållit en Quinton Upshur-typ – det hade gjort den största av skillnader.

Nu är det bara att vänta och se vilken väg BC Luleå väljer.