Utrikes pressgrannar v 32

Libanon uppmärksammas i veckans internationella presskrönika, som ofta tidigare de gångna 50 åren, av en sorglig anledning.

Foto: Pixabay

Ledare2020-08-07 16:26
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vidare: Nya coronasmittan blir vi inte kvitt, knappast heller kärnvapen. President Trump agerar mot kinesiska teknologiföretag och manövrerar inför valet i november. Exkung Juan Carlos av Spanien får blandade recensioner.  

BEIRUT

Brott mot mänskligheten
Explosionerna är ett brott mot mänskligheten i namn av slapphet och likgiltighet. Det krävs en internationell kommission under ledning av FN som undersöker vad som hänt. Libanons politiker bör inte underskatta sina medborgare.  Det är dags att ställa dessa kriminella till svars.
An Nahar
Beirut

Orsak och verkan 
Explosionerna i Beiruts hamn är resultatet av en makten som vilar hos en politisk klass, redo att utan betänkligheter förinta sin befolkning.
Al Quds al Arabi
London

Bättre förr
Libanon var en gång orientens pärla, Beirut kallades österns Paris. Landet har aldrig varit en diktatur och har ett aktivt civilsamhälle. Utbildningsnivån är hög. Det finns en stor potential. Libanon har förtjänat något bättre än sina nuvarande politiker.
Politiken
Köpenhamn

Så fungerar Libanon
Det stora hotet är att Libanons korrumperade eliter kommer på ett sätt att utnyttja till och med en sådan här tragedi till sin fördel. När landet är sårbart förstärks gamla maktstrukturer. Sedan årtionden tillbaka är det så det fungerar i Libanon. 
The Guardian
London

Nästa tragedi
Explosionerna, dödsoffren och ödeläggelsen är en tragedi för Libanon. En lika stor tragedi är att Hizbollah styr landet och gör städerna till vapendepåer som kan flyga i luften lika lätt som det som uppenbarligen hänt med den stora mängden ammoniumnitrat i Beiruts hamn.
Jerusalem Post
Jerusalem

Vi libaneser 
Det politiska system som fått staten att sluta fungera har nu lett till ödeläggelsen av hamnen. Vi libaneser är förtvivlat beroende av hjälp. 
Al Akhbar
Beirut

CORONARELATERAT

”Vi känner djävulen och vår kunskap hjälper oss att fatta nödvändiga beslut. Vårt välfungerande hälsovårdssystem är förberett på en ny våg. Men hur är det med var och ens eget agerande?”
Finlands president Sauli Niinistö på Facebook apropå en väntad ny våg av coronasmitta.

Konfucius och ansiktsmask 
Väst i allmänhet och USA i synnerhet hyllar framför allt individens rätt och frihet. I av konfucianismen präglade samhällen spelar i stället gemenskapen huvudrollen och människor lär sig från första början att gruppens intressen är viktigare än de privata. Därför är man i Östasien sedan länge van vid att bära skyddsmask. Rättigheter är alltid knutna till ansvar. 
Globe and Mail
Toronto 

Ansvarslöst av Hurtigruten 
Alltsedan mars har norrmännen tagit ansvar för att undgå coronasmitta. Folk har hållit avstånd, hållit sig hemma och testat sig. Detta har gjort Norge till ett av de länder i världen som haft minst smittspridning och till att samhället åter kunnat öppnas. Detta gjorde det också möjligt för Hurtigruten att åter ta emot passagerare. Att inte Hurtigruten tog samma ansvar är provocerande. 
Bergens Tidende
Bergen 

I veckan bekräftades att runt 40 personer på fartyget ”Roald Amundsen” varit smittade av det nya coronaviruset. 

Dödligt hot
Eftersom [president Donald Trump] utgör ett dödligt hot mot dem som väntar sig ledning från Vita huset om hur de ska utforma sin livsföring bör han göra mänskligheten en tjänst och kapitulera.
New York Times
New York

ATOMBOMBERNA ÖVER JAPAN – ETT 75-ÅRSMINNE

Fakta och framtid 
När Japan vägrade kapitulera fällde USA 9 augusti ännu en bomb över Nagasaki, som jämnades med marken. Antalet dödsoffer från de två attackerna blev totalt minst 225 000. Många offer drabbades av svåra brännskador och av kronisk strålsjuka som dödade senare. Medan det dröjde till 15 augusti innan Japan kapitulerade insåg amerikanerna omedelbart efter Hiroshima och Nagasaki att kriget snart skulle vara över, att invasionen av Japans stora öar kunde ställas in och att man till sist befriats från den fasansfulla bördan av att strida, och förlora fler ung män. 
(…)
Frågan som dröjer kvar och kräver ständig begrundan är vad världens ledare måste göra för att se till att bomberna över Japan blir enda gången atomenergi använts som redskap i krig.
Chicago Tribune
Chicago

Klarsynt av Camus 
För 75 år sedan var man i USA, Storbritannien eller Frankrike hänförd över att atombomben fällts. Men det fanns en som var medveten om risken med kärnvapen. I sin ledare i den franska tidningen Combat den 8 augusti 1945 skrev Albert Camus: ”Med en bomb så liten som en fotboll kan en medelstor stad förstöras fullständigt. Civilisationen har nått barbariets sista fas”. Camus menade att människan förr eller senare måste besluta om hon ska förinta sig själv eller om hon ska utnyttja vetenskapliga framsteg på ett klokt st.
Chugoku Shimbun
Hiroshima

Inget förbud 
År 2017 antog FN fördraget om kärnvapenförbud. Men liksom tidigare ställer sig kärnvapenmakterna och deras bundsförvanter avvisande, också Japan. Det faktum att även den japanska regeringen hyllar avskräckningsteorin innebär en stor besvikelse.
Asahi Shimbun
Tokyo

Bomben består
Det är jobbigt och deprimerande att behöva föreställa sig ytterligare 75 år i bombens skugga. Vi skulle vilja bli befriade från kärnvapenhotet. Men det kommer inte att ske. 
Washington Post
Washington

APROPÅ ATT PRESIDENT TRUMP ÖPPNAT FÖR ATT SENARELÄGGA VALET I NOVEMBER OCH UTTRYCKT TVIVEL PÅ ATT ALLMÄN POSTRÖSTNING KAN FUNGERA

Trump gör tydligt 
President Trump har i flera månader ifrågasatt om poströstning kan ske på ett korrekt sätt, trots att han själv tidigare poströstat – precis som otaliga amerikaner gjort utan större problem alltsedan inbördeskriget. Nu håller det på att bli tydligt att han hoppas kunna täppa till klyftan mellan vad han säger och ett system som fungerar riktigt bra genom att själv undergräva dess trovärdighet. 
San Francisco Chronicle
San Francisco

Vad Trump tar 
Du har tagit så mycket från oss under de gångna fyra åren – vår värdighet, vår ställning internationellt, vårt moraliska ledarskap. Du får inte också ta ifrån oss vårt val.
Houston Chronicle
Houston

TIKTOK MED MERA 

Skurkar kontra TikTok
En utestängning av TikTok skulle gynna framför allt de amerikanska konkurrenterna Facebook och Twitter. Att de båda jättarna inom sociala medier och Google inte är aktiva i Kina beror däremot inte på något politiskt beslut av Kinas regering. De var inte redo att följa kinesiska dataföreskrifter. TikTok-förbudet visar bara på hur nyckfull skurkregeringen i Washington är.
Huanqiu Shibao
Peking 

Tiktok en väckarklocka
TikTok har fått Amerika att vakna. Faktum att en plattform med infantila videor blivit en ny frontlinje i handelskriget med Kina visar på för desperationen i Washington, som alltför sent insett att amerikanerna kan förlora den teknologiska kapplöpningen. Kineserna har tagit över ledningen inom inte bara 5G, utan även i fråga om artificiell intelligens, cyberövervakning och på andra områden.
Rzeczpospolita
Warszawa 

Apropå TikTok
Peking strävar efter att till 2025 globalt ta ledningen på teknologiområden av som då blivit vinstgivande. Härtill räknas artificiell intelligens. Vinner denna plan framgång kan man bortse från andra länder, som bara blir passiva mottagare av kinesisk teknologi.
De Standaard
Bryssel

Schysst?
Den som under den nationella säkerhetens täckmantel jagar ut framgångsrika kinesiska företag ur landet eller tvingar dem att sälja kan knappast kräva schysst uppträdande av Peking.
Neue Zürcher Zeitung
Zürich 

EXKUNG JUAN CARLOS LÄMNAR SPANIEN 

OK av Juan Carlos 
Detta beslut av Juan Carlos förtjänar respekt och tacksamhet. För det här är det hittills tydligaste steget i riktning mot att fjärma utredningarna om hans oklara aktiviteter utomlands från kungahuset. Den tidigare monarken har dessutom förklarat att han ständigt kommer att stå till förfogande för de utredande myndigheterna. 
El Pais
Madrid

Tack och chock 
Spanjorerna har Juan Carlos mycket att tacka, för han såg till att genomföra övergången från Francodiktaturen till demokrati. Men i dag är de också chockade av skandalerna.
Diario de Noticias
Lissabon 

Skadad monarki
Skandalen kring Juan Carlos affärer hotade att dra också hans son kung Felipe ned i avgrunden. Beslutet av exkungen att lämna Spanien innebär samtidigt ett medgivande om att monarkin skadats.
The Times
London

Hade varit bättre
Exkungen vill skydda monarkin, men att han gå i landsflykt torde inte bidra till att lösa denna kris. Det hade varit bättre att överlämna sig åt rättsväsendet.
El Periodico de Catalunya
Barcelona