Snöröjningen är sämre än någonsin

Luleå kommun har enligt egen utsago som ambition att ha Sveriges bästa vintervägar. Den ambitionen uppnås inte, skriver Tore Lundin.

Postlådan har fått sig en törn vid plogningen. Tore Lundin är allt annat än nöjd med snöröjningen denna vinter.

Postlådan har fått sig en törn vid plogningen. Tore Lundin är allt annat än nöjd med snöröjningen denna vinter.

Foto: Tore Lundin

Insändare2022-02-22 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man brukar säga att folk ljuger som en häst travar. Luleå kommun säger på sin hemsida att: “Vår ambition är att ha Sveriges bästa vintervägar.” Bryr de i stadshuset sig överhuvudtaget om hur långt från sin ambition de är?

Från och med år 1953 när Jöns Davids väg var färdigbyggd och avsynad har jag bott vid nämnda väg. Aldrig, aldrig, särskilt med tanke på de maskiner som finns i dag, har vinterväghållningen varit så dålig som i år. 

Det är en skam för Luleå kommun att i sin spariver lockas ta en entreprenör som inte klarar att fullgöra sitt åtagande på ett bättre sätt än det uppvisade, i den mån det inte sker med kommunens goda minne? 

Vägbanan är inte plogad i sin fulla bredd, om det beror på att det saknas kantmarkeringar, så är det också kommunens fel som inte satt sådana sedan kommunen på egen begäran fått vägen av samfälligheten mot villkoret att sköta underhållet.

Nu är inte vägen tillräckligt bred ens för vägmaskinerna utan nu kör de ner postlådorna som står utanför vägbanan. Även om detta beror på att de inte finns kantmarkeringar måste väl detta tyda på att något är helt galet med vintervägskötseln.

Att få prata med kommunansvarig för skötseln av vägarna i Sunderbyn är inte möjligt. Den konversationen ska skötas via en växeltelefonist. Jag förstår om ansvarig tjänsteman för kommunens misslyckanden vill gömma sig. Men nu kräver jag att ansvarig tjänsteman besöker mig för att på plats förklara, trots kommunens ambition, om vi som boende vid vägen inte har mer att vänta oss som kommunmedborgare. Förhoppningsvis tar du nya postlådor med dig också.