Orädda hästar en livförsäkring i skogen

Skoterförare måste visa hänsyn till andra människor och djur, men det är också bra om hästarna tränas att inte vara skvätträdda, skriver Calle Fahlquist.

Skoterförare ska självklart inte skrämma hästar och ryttare men hästar som tränats i att klara oljud gör ritten säkrare.

Skoterförare ska självklart inte skrämma hästar och ryttare men hästar som tränats i att klara oljud gör ritten säkrare.

Foto: Vidar Ruud

Insändare2022-02-15 09:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rent förskräckligt vad ”Less och förbannad hästtjej” med ryttarvänner råkat ut för. 

Saknar de aktuella skoterungdomarna föräldrar? Vuxet folk beter sig inte på detta sätt, det vill säga de18 år och över. Med tanke på föräldraansvar knappast heller 16-åringar, innehavare av förarbevis utfärdat av godkänd utbildare. 

Om man har förarbevis inte bara bör, utan ska man "visa hänsyn till andra människor och djur som rör sig i naturen”, så är det sagt. Å andra sidan, adekvat häst/ryttarutbildning är en förutsättning om ekipaget ska utanför ridhusets väggar. 

En tom påse som virvlar över vägen ska inte innebära att hästen ger sig av till stallet och ryttaren blir kvar i skogen. I bästa fall endast mörbultad. 

När K4 i Umeå var uppsuttet hyrdes stundtals I 20:s musikkår in, för att träna hästarna vid oljud. Festliga tillfällen. 

Klubben kan, om inte en musikkår, hyra in en kvinnlig beriden polis, de om några vet hur man ska få en häst ”frimodig”. 

Är hästsport en kvinnlig sport? Varför så få grabbar i stallarna? Med viss erfarenhet inom såväl rytteri som dykeri, är min erfarenhet att kvinnor/tjejer här besitter såväl mod som omdöme medan grabbar understundom besitter mer av dumdristighet när det gäller dykeri och ser hästen som livsfarlig i bägge ändarna.