Hösten 2017 tog Luleå Kommun beslut om att ändra organisationen kring sommaröppna förskolor. Det är inte bara barn och vårdnadshavare som drabbas av detta, utan även vi som är anställda av Luleå kommun. Detta eftersom den nya organisationen bland annat innebär att vi med fast anställning ska turas om att jobba på de sommaröppna förskolorna.
Utbildning bedrivs främst under läsåret. Därför bör fokus under sommaröppen förskola kunna ligga på omsorg, vilket vi anser kan bedrivas av våra viktiga springvikarier.
Vi som faktiskt jobbar på förskolorna och direkt drabbas av nackdelarna undrar om Annica Backman över huvud taget har funderat på hur den ordinarie utbildningen påverkas av detta? Bland annat innebär det nya beslutet att de pedagoger som arbetar på sommaröppen förskola många gånger tvingas ta ut sin semester efter sommaren. Detta, i sin tur, innebär dels att ordinarie personal inte är tillbaka vid uppstart av ny termin och därför inte deltar när introduktion av nya barn sker. Detta faller därför på den eller de kollegor som har börjat jobba igen efter sommaren. Och dels att förskolorna tvingas ta in vikarier i början av varje termin för att kunna ha full bemanning. (Och vi alla vet hur stor vikariebristen är.)
Vi frågar oss därför: om vi pratar om kvalitet, är det då rätt att den ordinarie utbildningen står tillbaka till fördel för sommaröppen förskola? Hur kan kommunen föredra att ta in vikarier vid uppstart av terminen, än under somrarna? Och detta dessutom med vetskapen om anknytningens betydelse?
Och vad händer med alla springvikarier under somrarna, de som tidigare haft möjlighet att jobba när vi som är fast anställda haft semester? Vi menar att arbetsgivaren Luleå kommun skjuter sig själva i foten när de inte erbjuder arbete till dessa viktiga vikarier under somrarna. Hur är det att ta hand om sina anställda?
Återigen, vikariesituationen i kommunen är oerhört ansträngd och vi bör verkligen ta hand om de få vikarier vi har.
Med det nya beslutet hoppas kommunen spara 1,6 miljoner. Har det blivit så? Vikarier behöver ju tas in oavsett, vare sig det sker i början av varje termin eller under sommaren.
Den nya organisationen kring sommaröppna förskolor innebär även andra nackdelar. Redan i maj får förskolecheferna beslut om hur stort antal barn som är i behov av omsorg under somrarna. Därför borde cheferna redan i maj kunna se hur stort behovet av personal är och kunna bevilja fler pedagoger semester under sommaren, som ju är en tid då de flesta av oss vill ta ut sin semester.
Kommunens förhoppning med den nya organisationen var att kunna effektivisera den sommaröppna förskolan. Annica Backman menar att tidigare sommarplaneringar har gjorts utifrån att vårdnadshavare sagt att barnet "kanske behöver plats”, vilket bidragit till att kommunen då stått med en verksamhet där många barn uteblivit (Kuriren 1 februari 2018). Detta sker fortfarande i allra högsta grad, då vi i sommar var 15 pedagoger på lika många barn (vissa dagar till och med elva pedagoger på sju barn). Vi menar att många fler av oss pedagoger därmed hade kunnat blivit beviljade semester och att denna information borde ha nått cheferna redan i maj.
I och med den nya organisationen hade personalen som jobbade de första tre somrarna möjlighet att utvärdera organisationen. Vi som jobbade sommaren 2021 hade däremot ingen möjlighet till detta eftersom kommunen redan tagit beslut om att fortsätta med den nya organisationen.
I en omfattande enkät bland era medlemmar gjorde ni på Lärarförbundet under 2020 en undersökning kring arbetsmiljön i skolan i Luleå. Resultatet visade att 62 procent av de svarande ansåg att kommunen inte är en bra arbetsgivare.
Vi vill att kommunen lyssnar på oss.