Ingen anledning att inte provspela fotbollen

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har krävt att elitfotbollen ska få påbörja sin säsong (Sportbladet, 19/5). 

IFK Luleå förtjänar att få spela, givetvis under ansvarsfulla former.

IFK Luleå förtjänar att få spela, givetvis under ansvarsfulla former.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ledare2020-05-25 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) har stämt in i kravet. Folkhälsomyndigheten är dock skeptisk. Fotbollen har blivit en politisk fråga.

Det finns god skäl för kravet. De svenska fotbollsklubbarna går på knäna. Om säsongen inte startar går de miste om betydande intäkter. Enligt rapporten Hur mår svensk elitfotboll? (EY, 2020) kom i snitt 21 procent av klubbarnas intäkter under 2019 från matchbiljetter. 15 av 16 allsvenska klubbar riskerar att gå i konkurs utan publikintäkter. Läget är akut.

Förvisso är det många verksamheter som har det svårt under pandemin. Det kan tyckas obegripligt att fotbollen ska prioriteras. Men fotbollsklubbar är speciella. De har en stark anknytning till sin ort och är en viktig del av lokalsamhället, både som symbol för orten och genom ungdomsverksamheten, vilket IFK Luleå är ett bra exempel på. Många klubbar har funnits sedan över 100 år tillbaka.

Fotbollen berör även många utanför klubbarnas hemorter. Precis som Luleå hockey har supportrar över hela landet, har fotbollslag som IFK Göteborg, Malmö FF och Hammarby IF många anhängare utspridda över Sverige. Med ett generellt minskande föreningsengagemang är idrottsföreningarna viktiga. Går en fotbollsklubb omkull, kan den inte startas upp på nytt och återta sin plats i seriesystemet. Och då går en del av civilsamhället i graven med den.

Folkhälsomyndigheten är dock skeptisk till spel, även utan publik. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att problemet med fotbollen är att folk samlas i grupp på sportbarer i samband med matcherna (SVT Nyheter, 19/5). Den risken finns dock oavsett. Många länder planerar att återuppta fotbollen inom kommande veckor. När tyska ligan återupptogs i mitten av maj uppskattades tv-tittarna till närapå en miljard, många fler än normalt. Men förutsatt att krogarna följer smittskyddsreglerna bör detta inte vara något problem. Tvärtom kan tv-sända allsvenska matcher få effekten att fler stannar hemma för att titta, i stället för att fly tristessen och dra ut för att träffa folk.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade på en pressträff 20 maj att startdatum för fotbollssäsongen kunde komma en vecka framåt. Givetvis bör säsongen genomföras med försiktighet, men risken för smittspridning bör vara liten med matcher utomhus utan publik.

Pandemin slår hårt mot ekonomin, och det är viktigt att rädda vad som räddas kan. Annars finns det kanske inte så många fotbollsklubbar kvar nästa säsong.