Hon jobbar med sitt största intresse

När Almira Hammö flyttade till Sverige fastnade hon i inredningsprogram på teve. Nu har hon renoverat och stylat fyra objekt på två år.

Kalix kommun 22 september 2019 10:00

Det var isande vinter när Almira Hammö flyttade från Filippinerna till Sverige och Kalix. 

– Det var första gången jag såg snö, det var häftigt. Nu är det inte lika häftigt och kroppen börjar längta till Filippinerna när det är som mörkast och mest snö, jag åker dit varje år. Efter omkring en vecka börjar jag längta hem till Kalix igen, säger Almira Hammö.

På svensk mark hittade hon snabbt det som skulle bli hennes allra största intresse, inredning.

– Jag fastnade i inredningsprogram på teve, magasin och Instagram. Inredning är min hobby, jag vill ha det fint och tycker att det är roligt att inreda och fixa. Jag tipsar gärna andra och ändrar ofta någonting hemma. Det är mysigt att ha det mysigt och roligt när också andra tycker att det är fint, säger hon.

Almira Hammö har de senaste två åren renoverat och inrett ett hus och tre lägenheter i Kalix. I Filippinerna har hon köpt ett hus till sin son, som även det har fått svensk inredningsstil och färg.

– I Filippinerna är inredningen enkel och väldigt annorlunda jämfört med här. Folk blir mer och mer intresserade av inredning där, precis som här. Här köper man stora hus, där bor man ofta på mindre yta. 

Att byta kök, golv, färg och tapeter på väggarna är någonting som går av bara farten och att sedan piffa till rummen för att uppnå den stämning hon vill förmedla är enbart glädje för Almira Hammö.

– När jag kommer in i ett rum ser jag direkt hur jag tycker att det ska se ut, vad jag skulle vilja göra. 

När hon inreder börjar hon med det största och avslutar med de minsta sakerna i rummet.

– Jag köper nytt och begagnat och är ganska ofta på återvinningen. Allt måste inte vara nytt och allt måste inte vara i samma stil, det blir mer personligt att blanda lite. 

Målet är att små rum ska se större ut, att hitta rummets känsla och skapa det koncept som får rummets bästa att träda fram, att låta funktionen styra inredningen.

– Nu i höst fokuserar jag på mörkare gardiner, gärna i rostfärger eller grönt och många ljus. Plädar och filtar kan det inte bli för mycket av på hösten. Belysning är lätt att glömma men belysning är viktigt, gärna i hörn eller för att lysa upp en speciell form. Taklampan ska bara tändas när det absolut behövs, säger Almira Hammö.

Hon säger att få val i hem är riktigt fula.

– Rätt sak på rätt plats, jag gillar egentligen allt. Själv skulle jag kanske inte välja en svart matta och väldigt mönstrade tapeter men det är fint hos rätt person, det är bara inte jag. 

När Norrbottens media besöker henne har hon för en vecka sedan inlett arbetet med sin nya lägenhet. 

– Jag har hittat vilket koncept jag vill ha och har beställt gardinstänger och börjat pyssla.

Drömmen är att renovera och inreda ett riktigt gammalt hus. Hon besöker ofta husvisningar.

– Jag hittade ett i en by och ångrar att jag inte köpte det, men jag blev avrådd för allt behövdes verkligen göras där. Men det beslutet ångrar jag.

Almira Hammö arbetar natt som undersköterska på ett äldreboende ett arbete hon trivs med, men drömmen är att kunna arbeta med inredning i framtiden.

Utbildningen är dyr, men jag planerar för det. Det är verkligen en dröm att få arbeta med inredning, säger Almira Hammö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Danhall

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Kalix

Skogsbolag försökte dra av för "lyxbetonad" jakt

Kalix

Politikerns Facebook-blunder: "Ett misstag"

Kalix kommun

Flugfiskekursen som ska skapa en trygg samlingsplats

Norrbottens Affärer
Kalix

Vilda kockens stora satsning i Kalix: "Har planer"

Norrbottens Affärer
Kalix

Företagaren: "Vi är väldigt glada över samarbetet"

Visa fler