Johansson: "Bevis att jag hör till de bästa"

Gällivarebrottaren Henna Johanssons succésäsong kröntes med ett VM-brons och en säkrad svensk OS-plats.

Gällivare kommun 20 september 2019 20:05

Till den här säsongen valde Henna Johansson att byta viktklass från 65 kilo till 62-kilosklassen. Ett beslut som visat sig vara briljant då hon radat upp segrar och legat etta i världstoppen inför VM. 

Den fina säsongen fortsatte med att Gällivarebrottaren besegrade ungerska Marianna Sastin med 4–1 på poäng i en match som hon kontrollerade från början till slut. Hon säkrade därmed ett VM-brons. 

Efteråt skrek hon ut sin glädje på mattan och sprang runt med en svensk flagga.

– Det känns ju bara som kronan på hela min säsong. Att lyckas brotta hem ett VM-brons också efter att jag haft en så himla bra säsong och bevisat att det inte var någon lyckträff utan att jag faktiskt hör till de bästa. Det är jätteskönt både för mig själv men även att jag visat det för världen också, säger Henna Johansson. 

Hur högt rankar du den här medaljen?

– Det är definitivt min allra bästa prestation med tanke på att det är ett OS-kval. Det händer så konstiga saker när alla vill vinna lite extra. Jättehärligt att lyckas hålla huvudet kallt och brotta hem en medalj på ett så tufft VM. 

Vad säger du om matchen?

– Jag visste att det kommer bli tight och att vi skulle fightas i sex minuter. Jag ville bara säkra medaljen och visste att det inte skulle räcka med två poäng. När jag fick 4–0 så kände jag att det här tar jag hem. Man kan säga att det gick enligt plan. 

Bronsmedaljen innebär att hon säkrat en svensk OS-plats. I dagsläget är det dock tuff kamp om vilken brottare som får den men Johansson har skaffat sig ett bra läge. 

– Det får vi se när det kommer till det men det känns ju otroligt skönt att stå med en bronsmedalj på sista VM:et innan OS. Det är helt ovärderligt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kent Vikström

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sport

Fransson ska förklara dopningen: "Tufft läge"

Brottning

Jenny Franssons B-prov har analyserats

Brottning

Forskarens teori – Fransson blev dopad av fisk

Brottning

Mattsson tar sats mot nästa år: ”Är väldigt motiverad”

Brottning

Gällivaretjej utsedd till årets brottare

Visa fler