Savolainen sågar Reideborn: "Pinsamt"

Det var många som reagerade när Sofia Reideborn – i ligans podcast – sa att hon tyckte SDHL borde införa regler mot relationer mellan spelarna i ligan. Däribland lagkamraten Jacquie Pierri, som menade att Sofia Redieborns åsikt var homofobisk. Sofia Reideborn har – i en krönika – också jämfört SDHL med dokusåpan Paradise hotel. När Luleå Hockey offentliggjorde värvningen av Anna Kjellbin – som är tillsammans med Ronja Savolainen – publicerade hon ett raljant inlägg om det på Twitter. ”Heja svensk damhockey”, skrev hon.

Luleå 14 juni 2021 08:56

Det var inte första gången Sofia Reideborn skrev om Anna Kjellbins klubbyte och relation med Ronja Savolainen.

Den tidigare målvakten inledde sin krönika, som publicerades av magasinet Hockey, med att uppmärksamma en artikel som handlade om att Ronja Savolainen hoppades på att få Anna Kjellbin som lagkamrat nästa säsong, samt en artikel om Ebba Berglund och hennes flickvän Sarah Bujold, vars lag möttes i semifinalen.

– Vi bör kunna prata om vad det faktiskt gör med den professionalism som man så ivrigt försöker uppvisa, skrev hon bland annat då.

I samband med det twittrade Sofia Reideborn också om Anna Kjellbin och Ronja Savolainen.

Nu väljer de att bemöta det.

– Det är kul att hon är så engagerade i våra liv. Vi tackar och bockar för den mediala tid det ger oss. Även om hennes ton är negativ, säger Anna Kjellbin.

Du bryr dig inte?

– Nej. Det finns säkert de som blir ledsna av det hon skriver. Men vi är fel personer att ge sig på om det är en sådan reaktion hon är ute efter.

– Det känns som att hon inte gör något annat än att twittra om oss och sin bror. Hon får tycka och skriva vad hon vill. Andra som är i samma situation som oss kanske tar illa vid sig av det, men vi skrattar bara åt det där. Det är 2021 nu, och vi är många i SDHL som tycker det hon skriver är pinsamt. Jag tycker att det ni har skrivit om oss är bra, det bidrar till en normalisering. Men det är bara att köra på. Om hon känner att det ger henne något, säger Ronja Savolainen.

Har du någon gång upplevt att relationer inom lag du spelat för, eller relationer mellan spelare i olika lag, har varit ett problem?

– Aldrig. I ett av lagen som jag har spelat för var det ett par som skilde sig. Det var lite stelt i början. Men jag tycker att de hanterade det på ett professionellt sätt. Jag vet inte hur de hade det i SDE. Men jag antar att det är utifrån sina erfarenheter där hon pratar. För hon har ju ingen aning om hur professionellt det är här i Luleå. Det är okej att visa att man mår dåligt om det har hänt något. Men man får inte låta det påverka alla andra. Hos oss finns det inte heller några grupperingar. Utan alla umgås med alla.

Men det här är en fråga ni har diskuterat inom laget?

– Det är klart. Även Micke (Forsberg) har tagit upp det. Han förväntar sig att vi sköter det på ett bra sätt.

Vi har varit i kontakt med Sofia Reideborn som säger så här:

– Jag tycker det är så komiskt. Hon gick ut i media, och sa att hon hoppades de skulle värva hennes flickvän, sedan gör klubben det. Vad håller de på med?

Vad är problemet med att de gjorde det?

– Sådant där förstör så mycket mer än vad folk tror. Låt säga att det finns fem par i ett lag, och det är inte ovanligt. Då blir det förr eller senare problem. Det kan vara någon som gör slut, eller är otrogen med någon i ett annat lag, det skapar också grupperingar inom laget. Jag som hetero kommer ju aldrig att komma de som är tillsammans lika nära som de kommer varandra. Jag tycker att alla klubbar behöver ta ansvar, och göra som de som tackar nej till spelare som har en relation till någon i deras lag. Om det sedan är några som blir kära i varandra så får de fan se till att sköta det snyggt.

Vad säger du om det där om att dina åsikter i den här frågan är homofobiska?

– Jag vet att jag inte är homofob, så jag struntar fullständigt i det där.

Om det är någon som tar illa vid sig av det du skriver då?

– Då får det vara så. Det här är något svensk damhockey behöver ta itu med. Se bara hur det har gått för landslaget.

Att Anna Kjellbin är tillsammans med Ronja Savolainen är inget Luleå Hockeys tränare och sportchef Mikael Forsberg bryr sig om.

– Relationer finns på nästan alla arbetsplatser. Vi värvade henne eftersom vi anser att hon har de kvaliteter vi behövde, säger han.

Har du någon gång känt att relationer spelare emellan har orsakat problem.

– Nej.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Luleå Hockey/MSSK

Kina lockar inte Luleåstjärnan: "Inte funnits i mina tankar att flytta"

Luleå Hockey förlänger med stjärntrion: "Känns fantastiskt"

Luleåduo i U18-landslaget – jagar plats i VM-laget

Publikfest i SHL – folktomt i SDHL • Så ska Luleå Hockey locka fler till Coop Norrbotten Arena: "Vi har tittat på hur Luleå Basket gjort"

Luleå har ingen plats för guldtränaren: "Ville att Fredrik skulle stanna när han lämnade oss"

Visa fler
Läs mer!

Befarade att han hade sett sin sista match – nu ska Hannes få se sitt älskade Luleå Hockey igen

Shinnimin självkritisk: "Tyvärr förstörde jag" • Tar på sig förlusten efter utvisningen

Emanuelsson om livet i fjärdekedjan: "Man spelar där man blir tillsagd" • Vill ha mer speltid

Historiskt mål för junioren: "En otrolig känsla" • Hyllas av Luleåtränaren

Luleå Hockey pressade Rögle – men förlorade på nytt

Visa fler