Klockan är 05.56 på torsdagsmorgonen den 13 oktober när en personbil och en malmlastbil från gruvbolaget Kaunis iron krockar på väg 395 vid Vittangi. I bilen sitter paret Yngve Johansson, 67, och Sirpa Johansson, 66, från Kiruna som är på väg till Pajala för att besikta bilen.
De dör på platsen, utan att ha kunnat berätta för någon vad som hände. De blir de åttonde och nionde dödsoffren i olyckor med malmlastbilar på den här vägen.
Två veckor och fyra dagar senare pågår polisens utredning fortfarande. Det ska ha varit blixthalka, enligt räddningstjänstens personal som ryckte ut till olycksplatsen. Men än finns frågor som är obesvarade, enligt åklagaren som leder polisens arbete.
– Det pågår en förundersökning om vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Jag har gett en del direktiv om olika utredningsåtgärder som vi ska genomföra, säger Lindha Strömberg, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Luleå.
Den brottsrubriceringen är vanlig vid så här svåra olyckor och betyder inte att någon faktiskt kört vårdslöst eller vållat en olycka. Det handlar för polisen om att komma fram till om någon kan anses ha varit oaktsam eller ha orsakat olyckan genom att ta medvetna risker.
Polisen säger sig ha en ganska klar bild av händelseförloppet, men åklagaren lämnade i fredags nya utredningsdirektiv.
– Det vi måste utreda är om det var någonting vårdslöst i körningen, säger Lindha Strömberg.
Har ni kunnat ta hjälp av andra vittnen än de som var inblandade i olyckan?
– Jag har gett direktiv om att en person ska höras, men jag vet inte om den personen är hörd än.
Åklagaren vill invänta utredningen innan hon uttalar sig om hur olyckan ska ha gått till. Lastbilschauffören har hörts inledningsvis och kommer att höras igen. Han har inte delgivits misstanke om brott.
– Vi har hört lastbilschauffören men han är inte hörd som misstänkt. Vi får se hur vi kommer att gå vidare, det är inte riktigt klart än, säger Lindha Strömberg.
På Kaunis iron har lastbilsföraren börjat jobba igen, enligt logistikchefen Nils-Johan Haraldsson som berättar att anställda som råkat ut för olyckor erbjuds professionell hjälp för att bearbeta det som hänt.
– Han är tillbaka i tjänst och väl omhändertagen, säger han.
Händelsen utreds även internt på företaget.
– Vi vill också gärna veta så mycket som möjligt, säger Nils-Johan Haraldsson.