Deras idé - att göra nya kläder av gamla

Tre elever på Björknäsgymnasiet har nyligen startat UF-företaget Reinvented Clothes. De ska gör om och sälja secondhand-kläder.

Stockholms kommun 24 september 2019 07:31

Emma Karlman, Hanna Eriksson och Hampus Johansson går sista året på ekonomiprogrammet. Deras affärsidé bygger på den sparsamma trenden thrift-flip.

Emma och Hanna hade planerat att jobba tillsammans. Hampus ingick först i ett annat kompisgäng, men han och Emma har känt varandra hela skoltiden och hon säger att de ville ha honom. 

– Han är snäll, men också bra på att prata och sälja in saker, säger Emma Karlman. 

Han i sin tur tyckte att tjejernas tankar kring företagets framtida verksamhet verkade mer seriösa. 

– Vi hade en grundidé och ville göra något med kläder, men visste från början inte riktigt vad, säger Hanna Eriksson och Emma Karlman. 

Hanna berättar att de tillsammans med Hampus satt en rast under förra läsåret och pratade. Då hade det blivit trendigt att måla fickorna på gamla jeans för att piffa upp dem. Det var då de kläckte sin affärsidé. 

Att göra om secondhand-kläder i stället för att köpa nytt motverkar ju dessutom överkonsumtionen i samhället, påpekar Emma. 

Hon berättar att de är de enda i klassen som hittills fått ihop ett UF-företag. Hanna Eriksson tillägger att de har börjat att samla in både dam- och herrkläder. Sedan blir det fokus på tillverkningen. De funderar på att använda Emmas walk- in-closet som ateljé. 

– Det som känns kul är att de nya kläderna vi gör inte kommer bli likadana 

På torsdagen hade de fått en rådgivare, företagaren Selma Nilsson, som driver in inredning- och klädbutik i centrala Boden. De har ännu inte hunnit träffa henne. 

De har också via instagram fått kontakt med två andra UF-företag i Stockholm, som ska sälja och marknadsföra deras kläder.

Vad har ni fått för feedback?

– Vår lärare i företagsekonomi och entreprenörskap, Katarina Gudmundsson, tycker det är bra att vi kommit igång så snabbt, säger Emma Karlman. 

Hon och Hampus Johansson har dessutom entreprenörskap i individuellt val så de får därmed lite extra tid att ägna åt företaget, men påpekar att de ändå måste arbeta en hel del på fritiden. 

Förra året drev Emma och Hanna ett Ung drive-företag.

– Det är typ det vi gjort innan. 

Båda kan tänka sig att driva eget i framtiden.

– Även om vi måste hålla oss inom vissa ramar nu är det roligt att själv få bestämma och slippa ha någon över sig som fattar besluten, säger Hanna Eriksson. 

– Det är också kul att få vara kreativ och jobba med social medier, inflikar Emma Karlman. 

Hampus Johansson tränar en hel del och skulle kunna tänka sig att driva något eget inom träning kombinerat med försäljning av kläder och kosttillskott. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström

Ämnen du kan följa
Läs mer
Luleå

Hon välkomnar plastpåseskatten

Boden

Kemikalierna kan vara giftiga

Kiruna kommun

"Det är stora problem just i Kiruna"

Jokkmokks kommun

"Det var som att drabbas av en tsunami"

Luleå kommun

Storgatan från gammalt tillbaka

Visa fler