Åk inte – använd pengarna bättre

Sverige 7 november 2019 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världsläget idag har all anledning att ställa krav på och därefter respektera trovärdiga politiker. Maktfullkomliga politiker måste ifrågasättas.

I våras nominerades Luleå till utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun 2019.  Utmärkelsen går till den kommun som lyckats bäst med att utveckla och förbättra verksamheter kopplade till arbetsmiljö, samhällsbyggande och demokrati och delas ut av Kvalitetsmässan, Saco och Vision.

Tävla om att utveckla demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande Man kan undra vem, vilka som haft den dåliga insikten att nominera?

När så mycket negativ kritik framförts, i såväl lokala medier som i riksmedier liksom på demonstrationer och i sociala medier, så platsar Luleå kommun självklart inte inom den nominerade gruppen. Det gäller alla fyra kriterier; såväl demokrati, verksamheter inom vård, förskola, skola och omsorg, arbetsmiljö inom alla ovan nämnda verksamheter och därigenom även samhällsbyggande! Kommunledningen har dessutom själva dragit tillbaka sin egen nominering!

Detta efter att såväl kommunalrådet Niklas Nordström som kommundirektören Mikael Lekfalk avgått på grund av ”ouppklarade oklarheter”! Man kan tycka att nomineringen borde ha dragits tillbaka, oavsett om ovanstående personer fått avgå eller ej!

Frågeställning som erfordrar ett svar: Trots att kommunledningen har dragit tillbaka sin egen nominering (på grund av ovanstående), så verkar nuvarande kommunledning vara beredd att satsa 300 000 kronor (eller är det 600 000 kronor) på att närvara vid nomineringen av andra fem kommuner? Hur förklarar någon ansvarig detta faktum? Ovanstående leder i så fall till politikerförakt. Tyvärr!

Tänk nytt efter ledningskraschen inom Luleå kommun! Man kan inte bara skylla på de nämnda politikerna. Alla i ledande position har ett ansvar att sätta ned foten när någon/något styr eller går åt fel håll! Att eftersträva att demokrati och lyhördhet prioriteras, är en grundläggande förutsättning för en levande demokrati. Efter dessa misslyckade år, med allt negativt som detta inneburit, finns all anledning att nuvarande kommunledning inser allvaret! Det är inte bara de avgående personernas handlingar som behöver ifrågasättas! Alla, särskilt alla i nuvarande ledningsgrupp, har ett ansvar att idag försöka återupprätta förtroendet för politiken och för politiker över huvud taget.

Ett förslag är att avstå från att närvara vid nomineringen, där Luleå kommun förmodligen tagit sista plats om de fortsättningsvis medverkat som sökande. Ni politiker och tjänstemän har inget där att göra i nuläget! Överför pengarna till andra verksamheter, som går på knä på grund av brist på resurser, till exempel inom vård, förskola, skola och omsorg = basnäringarna inom Luleå Kommun. Eller varför inte till bevarandet av Musikens Makt? Vilket som så kommer pengarna många fler tillgodo än till några politiker/ tjänstemän som åtnjuter upplevelser i gräddfil som kommunledningen inte gjort sig förtjänt i nuläget. 

Frustrerad f d S-fritidspolitiker, f d anställd inom skolförvaltning, engagerad samhällsutvecklare och världsmedborgare.


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Bil voltade efter polisjakt på Hertsövägen

Kiruna

MC-olycka i Kiruna

Brott & Straff

Skottlossning i Stockholm – en till sjukhus

Fotboll

Nyholm tillbaka efter två år: "Fantastiskt"

Sport

Kungsholmen Runt ställs in

Visa fler