De djuren vistas på Hägnan - även på vintern

"Förutom gris, får och häst, som vi har året runt, så har vi getter, fjällkor, höns och kaniner.", berättar Hans Isaxon. Hägnan i Gammelstad har ett rikt djurliv sommar som vinter.

Luleå kommun 24 september 2019 07:30

När det börjar gå mot kyligare tider så minskar också antalet djur som vistas på Hägnan. Men alla djur flyttar inte från gården i Gammelstad trots kylan. Två grisar, en häst, några får och ett lamm finns här året om. Hans Isaxon, vaktmästare, höll i en rundtur bland djuren för Norrbottens Media och började med att visa grisarna, som vistas på gården hela året.

– Vi har två grisar som också är systrar, de heter Mist och Rist, berättar han.

Enligt Hans Isaxon är grisarna en favorit bland personalen som jobbar och vistas på Hägnan. De är också en personlig favorit hos honom själv. Grisarna är utav en speciell sort som har skänkts till gården.

– De är eketorpssvin som vi har fått från Kolmårdens djurpark, säger han.

Eketorpssvin finns det bara ett fåtal av i Sverige. Han berättar att de är avlade för att vara ungefär som grisarna var på vikingatiden.

– Det finns mycket vildsvin i dem, men de är fantastiskt snälla.

Efter titten hos grisarna är det läge för Hans Isaxon att visa vilka fler djur som finns på Hägnan.

– Vi har en häst och får som går tillsammans i en hage. Sen har vi även ett lamm som kom för en månad sen, säger han.

När Hans närmar sig hagen och djuren får syn på honom så börjar fåren direkt att bräka. Islandshästen, som heter Hera, är totalt obrydd men det lilla lammet är desto mer nyfiket. När reportern sticker in micken i hagen för att fånga upp miljöljud börjar lammet genast att nosa och smaka på micken.

Hägnan, den gamla gården i Gammelstad, är en gård med rikt djurliv som har djur närvarande både sommar- och vintertid.

– Förutom gris, får och häst, som vi har året runt, så har vi getter, fjällkor, höns och kaniner, säger Hans Isaxon.

Han berättar att alla djuren som vistas på Hägnan är privatägda och att ägarna själva sköter matning och annat på helger och lediga dagar. På Hägnan finns även en anställd djurskötare på somrarna då det är som mest djur på gården. De som jobbar på gården får också välbehövlig hjälp på andra håll när det är som mest att göra.

– Som tur är så har vi bra hjälp av feriearbetare på sommaren. Sen har vi också en grupp killar som tillhör socialförvaltningen med handledare. De sköter all vedhantering, sköter och matar djuren två gånger om dagen på vardagar och ser till att djuren mår bra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henny Bucht

Ämnen du kan följa
Läs mer
Boden

Ugglespaning: Ho, ho – varför är det inte mer livat i holken?

Luleå

Nya kastreringskravet får Kattakuten att jubla

Luleå

Fotografens nya knep för att komma nära djuren

Personligt

Experten: Fästingarna extra aktiva

Personligt

Björn infångad med munkar och blåbärslukt

Visa fler