Luleå kommun har inte råd att amortera

Luleå kommuns låneskuld fortsätter att öka till drygt 1,7 miljarder kronor 2022. Ekonomichefen Jan Öström är bekymrad över det.

Luleå kommun 19 september 2019 05:00

Kommande tre år 2020-2022 kommer Luleå kommun att behöva låna ytterligare 677 miljoner kronor, trots att investeringsbudgeten för den skattefinansierade verksamheten har dragits ned till 400 miljoner kronor om året. Kostnaderna för två större projekt tillkommer utöver nivån på 400 miljoner; nya brandstationen på Risslan (210 miljoner kronor) och Hertsö badhus (139 miljoner kronor). Kommunens behov av att låna upp pengar minskar jämfört med tidigare år.

– Det är väsentligt bättre än det sett ut i tidigare budgetar, eftersom vi tagit ned investeringsnivåerna ganska radikalt., säger ekonomichefen Jan Öström.

 

Vid utgången av 2022 kommer kommunens totala låneskuld att ha ökat från 1 052 miljoner kronor i år till 1 729 miljoner kronor. 

– Under förutsättning att vi klarar av att hantera det här glappet på 110 miljoner kronor kommer upplåningsbehovet att minska. 1,7 miljarder kronor är ändå 1,7 miljarder, det är i och för sig billigt att låna nu men vi vet inte hur länge, säger Jan Öström.

 

Luleå kommun har i likhet med många andra kommuner aldrig amorterat på sina lån, eftersom kommunen haft återkommande behov att låna ännu mer pengar. 

– En del i min oro är att vi inte hanterar återbetalningsförmågan på ett bra sätt, vi planerar inte för hur vi ska betala tillbaka lånen, säger Jan Öström. 

Flera finansiella mål kommer inte att nås under perioden; balanserad budget, resultat på två procent, investeringsnivå max tio procent och oförändrad soliditet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Isaksson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyheter

Årets Luleåbo förevigar utmärkelsen – med en tatuering

Musik

Körsånger kan starta upp igen: "Folk längtar efter att få sjunga"

Luleå

Frohm: "Rapporten bekräftar den bild vi har haft"

Fotboll

LSK – ett topplag: "Vinner vi nu kan vi spänna bågen"

Fotboll

Notas succéanfall öser in mål: "Vi jobbar för varandra"

Visa fler