Konsten ska tilltala den stora bredden

Luleå kommun 1 november 2019 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Björn Diamants debattartikel angående samtidskonst, publicerad i Kuriren 30 oktober.

Socialdemokraterna har alltid vurmat för att utarma den traditionella och tidlösa konsten. I städer rivs till exempel gamla hus till förmån för nybyggnationer i betong. Det är ett gott exempel på hur socialdemokratin försöker utarma det svenska kulturarvet. 

Sverigedemokraterna vill skicka ett tydligt budskap att kommunen inte ska med ekonomiska medel köpa in utmanande samtidskonst. Det kan handla om så kallad “menskonst”, där man avbildar en kvinna med nersmetat blod. Det kan också handla om fasansfulla symboler såsom hakkors. 

Om Björn Diamant tycker att sådan konst tilltalar honom så står det fritt att köpa in det och ställa det i sin egen trädgård, med de konsekvenser som kan bli av en sådan avbildning.

Björn Diamant och socialdemokratin bör läsa på historien när judar förföljdes och mördades av nazister i andra världskrigets fasor, att man vill tillåta att återinföra hakkorset i konstens tecken, i konstens salar och dessutom låta det sammanföras med samers rättigheter är minst sagt häpnadsväckande, oavsett vem som låter detta göras. Det är inte respekt för våra erkända minoriteter. Det är ett hån inte minst mot judarna.

Sverigedemokraternas ståndpunkt är helt klar, en kommun ska köpa in konst som tilltalar den stora bredden av medborgare och inte en smal grupp av konstfanatiker. Det behövs bara sans och vett.

Per Göransson

Gruppledare SD


Ämnen du kan följa
Läs mer
Hälsa och sjukvård

Statsministern och SKR oense om testning

Ekonomi, näringsliv & finans

Norge öppnar för jobbresor från hela Norden

Brott & Straff

Polis får ökad rätt till kroppsvisitation

Konflikter, krig & terrorism

Försvarsförhandlingar i knapp styrfart

Politik

Ryssland bjuder in Macron till militärparad

Visa fler