Polisen varnar för inbrottsliga – efterlyser tips

En internationell inbrottsliga misstänks härja i norra Sverige. Polisen efterlyser tips och iakttagelser från allmänheten.

Norrbotten 14 augusti 2020 18:00

Den senaste tiden har en serie med bostadsinbrott skett i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Polisen misstänker att det är en internationell liga som ligger bakom inbrotten.

– När det blir inbrott som sker under en större yta, längst E4 eller E45, då är det väldigt ofta internationell brottslighet. Det är ligor som kommer hit för att göra inbrott, säger Anders Norberg, förundersökningsledare vid polisens brottssamordning i region Nord.

Och att ligan är på väg till Norrbotten kan de inte utesluta. Bara i dagarna skedde ett inbrott i Robertfors, som ligger mellan Umeå och Skellefteå.

– Om de är samma kan man misstänka att de är på väg uppåt.

Polisen är måna om att få stopp på inbrottsvågen och efterlyser ett misstänkt fordon, en mörk eller mörkblå skåpbil, som setts i samband med inbrotten.

– Vi har en aning om något fordon, men det kan vara flera fordon inblandade. Det är inte solklart, vi är tacksamma för tips. När vi vet exakt vilket fordon det rör sig om brukar vi gå ut med den specifika bilen.

De uppmanar en att ringa 114 14 om en ser ett misstänkt fordon eller personer som uppehåller sig på platser de inte borde vara på.

– Hellre att man hör av sig en gång för mycket än för lite.

Anders Norberg tipsar även om att ha en bra grannsamverkan, vara ifrågasättande om en inte känner igen personer i sitt område och att lämna värdesaker till bekanta.

– De är fenomenala på att hitta igen saker i huset. Det är nästan omöjligt att låsa in det, de är proffs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Liikamaa

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Boden

19-åring skjuten till döds utanför Max – man anhållen för mord

Boden

Här söker polisen efter mordvapnet

Boden

Bodensare om dådet: "Skapar en otrygg miljö"

Norrbotten

Backgårds förslag stoppas – igen: "Mitt under pandemin känns helt fel"

Boden

Polisen har inte hittat mordvapnet: "Vi söker"

Visa fler