Han blev Årets Luleåbo: "Har varit ett händelserikt år"

Nu har läsarna sagt sitt! Skol- och landbygdskämpen Pontus Johansson är utsedd till Årets Luleåbo 2020. "Känns kul att kunna lämna ett avtryck", säger han.

Luleå 31 juli 2020 15:00

Hockeyspelare, läkare, iskonstnär, krögare och skådespelare. Det har varit en blandad skara av Årets Luleåbo-vinnare genom tiderna – och nu är årets vinnare korad.

Skol- och landbygdskämpen Pontus Johansson överraskades på fredagen med blommor och en tavla målad av Nils-Erik Nilsson ute vid hamnen i Kängsön utanför Råneå.

– Det känns fantastiskt kul. Det är något som jag inte hade kunnat drömma om för ett år sedan. Det känns kul att folk uppskattar det man gör och det är värt varje sekund man lagt ner på det. För det har blivit många sekunder. Känns kul att kunna lämna ett avtryck, säger Pontus Johansson.

Johansson nominerades till Årets Luleåbo med motiveringen att han är en eldsjäl och frontfigur för kampen för landsbygdsskolorna i Luleå kommun, vilket har resulterat i att det i november blir en folkomröstning i frågan.

Och han hade planerat för en eventuell vinst.

– Jag har haft champagne på kylning rätt länge nu. Det blir något sådant i kväll, kanske en hamburgare eller tre, säger Pontus Johansson om hur han ska fira.

I en intervju sade du att det blir en tatuering med texten Årets Luleåbo på bröstet om du vinner. Hur blir det med den?

– Det blir, jag får boka en tid. Självklart, jag har mina idéer ibland och brukar säga saker innan jag tänker. Men det blir en tatuering.

Att det blev en vinst tror han beror på att skolfrågan och nedläggningshotade skolor engagerar många människor.

– Det är en betydelsefull fråga för många människor och på något sätt har jag blivit ett ansikte för den kampen och synts mycket. Det är inte bara mitt pris, utan det är för att skolfrågan är så stor som den är. Det tycker jag är viktigt, säger Pontus Johansson.

Vad är det som driver dig?

– Egentligen har jag personligen inte drabbats av någonting som har med skolnedläggningar och göra. Men jag kände lite solidaritet, speciellt för Vitåbygden när nedläggningshotet kom, och tänkte att de skulle få låna mina kanaler på sociala medier. Det började med att jag tog upp kampen där och hade 16 000 följare, det är ganska slagkraftigt när man gör sådant på sociala medier. Men jag har svårt och begränsa mig och jag kunde inte sluta.

Istället har han blivit en frontfigur och talesperson för folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära. Men att han skulle stå som skolkämpe och Årets Luleåbo hade han inte kunnat tänka sig för ett år sedan.

– Absolut inte. Jag var inte politiskt engagerad för ett år sedan, var inte alls intresserad då och kunde inte tänka mig det. Det har varit ett händelserikt år, säger Johansson.

Pontus Johansson passar även på att tacka alla som har nominerat och röstat på honom innan han beger sig hem mot kvällens firande i Råneå.

– Tusen tack! Det känns hur coolt som helst och jag är väldigt tacksam, berörd över att människor tycker jag har gjort ett bra jobb, säger Johansson.

Utmärkelsen Årets Luleåbo har delats ut sedan 2006. Det är Norrbottens-Kurirens läsare som nominerar kandidater som de tycker har gjort Luleå till en bättre plats det gångna året och sedan röstar de fram pristagarna.

På en hedrande andraplats kom i år de nominerade Maja Runeberg (Lule stassteater), Petra Karp Gidlöf (Local Hero), Alice Lind och Birgit Öhlund (Sången är din), Pär Dalhägg, Anders Johansson och Lars Lyytinen (Padel 365) samt Isa Ponturo (Nattidrott).

Alla tidigare vinnare

2006: Företagaren Jan Hansson
2007: Musikprofilen och bankmannen Erik Sundström
2008: Skådespelaren Harry Nyman
2009: Läkaren Leo Hassler
2010: Musiktrion Movits!
2011: Genusvetaren Linda Moestam
2012: Iskonstnären Hans Englund
2013: Jämställdhetskämpen Astrid Johansson
2014: Krögaren Simon Laiti
2015: Krögaren Petter Nyberg
2016: Skolkämpen Ingela Lindqvist
2017: Läkarna Mats Eliasson och Meta Wiborgh
2018: Hockeyspelaren Johanna Fällman
2019: Välgörenhetsorganisationen Vilda Kidz

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Liikamaa

Ämnen du kan följa
Årets Luleåbo
Luleå

Nominera till ärofyllda priset Årets Luleåbo 2020!

Läs mer!
Luleå

Råneåkonstnärens kupp på fullmäktige

Luleå

De är nitiska och redliga universitetsanställda