Fackligt löfte ska gälla även i Pajala

Pajala kommun 27 november 2019 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav.”


Precis så lyder det fackliga löftet. Det finns inte för skoj skull. Löftet är en garant för att arbetare inte ska ställas mot arbetare. Fast förutom det fackliga löftet krävs att politiken är tydlig. Arbetsgivare som inte vill teckna kollektivavtal är arbetsgivare som inte vill ta sitt ansvar. 


Därför är det med oro som vi ser på att Ströms Slott AB, som bedriver verksamhet med dagbarnvårdare, vill etablera sig i Pajala. Det är ett företag som varken vill ha kollektivavtal eller ens ser värdet av skyddsrutiner och personal med pedagogisk kunskap. 


Förutom att Pajala inte ska tillåta etableringar av företag som inte respekterar grunden i den svenska modellen så finns även andra problem. Mycket av den befintliga förskoleverksamheten skulle också hotas. 

 

Ta Junosuando som exempel. Där finns i dag redan få barn i förskolan. Säg att ett par barn därifrån skulle hamna i Ströms Slott AB:s verksamhet. Det skulle innebära extremt stora merkostnader för förskoleverksamheten i Pajala och en redan ansträngd situation skulle bli ännu sämre.


Från LO-facken i Pajala utgår vi från att den politiska ledningen i Pajala kommer att göra precis allt för att stoppa den här verksamheten. Något annat vore tveklöst en signal om att den svenska modellen i allmänhet och kollektivavtalet i synnerhet inte är så viktigt ändå. Det är inte en signal som harmoniserar med ideologin i det Socialdemokratiska arbetarepartiet. 


Ämnen du kan följa