"Det är Daniel Sondell som ska bli avstängd"

Niklas Wikegård menar att det är fel att Alexander Holtz har stängts av tre matcher efter huvudtacklingen på Daniel Sondell. "Det är Daniel Sondell som ska bli avstängd, ingenting annat.", säger Wikegård.

Luleå kommun 7 oktober 2019 10:50

Det var fem minuter in i den tredje perioden mellan Luleå Hockey och Djurgården som situationen uppstod. Daniel Sondell fick pucken just innanför offensiv blålinje när han tacklades av 17-årige Holtz. Sondell stöp i isen och Holtz fick två minuters utvisning för charging.

Tacklingen anmäldes efter matchen till disciplinnämnden och efter överläggande ledde det till tre matchers avstängning för Holtz.

Disciplinnämndens dom upprör hockeyexperten Niklas Wikegård. Wikegård la under söndagen ut ett klipp på sin instagram där han ger sin syn på situationen. 

– Daniel Sondell väljer att ta emot pucken, ser att Alexander Holtz är på väg att tackla, väljer att inte försvara sig. Han hoppar inte undan ordentligt, skyddar sig inte med klubban, vrider inte upp axeln. Han tar inte emot smällen överhuvudtaget Daniel Sondell, säger Wikegård i klippet på instagram.

Wikegård fortsätter:

– Den som visar ingen respekt överhuvudtaget för spelet hockey, det är Daniel Sondell i den smällen, till 100 procent. Holtz blir nog säkert jätteförvånad över att en spelare som han har ögonkontakt med och som han eventuellt kommer att tackla, inte förbereder sig för att ta emot tacklingen, säger Wikegård.

Wikegård menar dock att Sondell hade chansen att undvika smällen.

– Det är tillåtet att tackla i hockey, ser man en spelare som är på väg att tackla så måste man förbereda sig på att man kommer att bli tacklad, säger han.

Wikegård fortsätter med att jämföra med hur få hjärnskakningar som sker under hockey-VM och junior-VM, där han menar att spelarna kan ta emot tacklingar på ett bättre sätt.

– Daniel Sondell är bara ett typexempel på en spelare som helt enkelt skiter i att skydda sig och det kostar en ung spelare tre matchers avstängning och det tycker jag är väldigt, väldigt hårt. Daniel Sondell väljer att inte ta emot tacklingen, det är han som väljer det och då får man stå sitt eget kast, punkt slut.

Wikegård fortsätter:

– Alexander Holtz gör absolut inget fel i den situationen. Han fullföljer och tar ut sin spelare, precis som han ska göra och det kostar honom tre matchers avstängning. Sondell kan leverera pucken tidigare och ta emot smällen och rulla ifrån, då blir det inga problem överhuvudtaget.

Niklas Wikegård säger avslutningsvis i klippet:

– Det är Daniel Sondell som ska bli avstängd, ingenting annat.

Se klippet på tackling i länken nedan.

https://www.shl.se/artikel/1l30ak1el-403dd/beslut-fran-disciplinnamnden-alexander-holtz

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jesper Sandberg

Ämnen du kan följa
Läs mer
Ishockey

Hockeyns revolution: Ska spelas tre mot tre

Ishockey

Löftet ska ta nästa kliv – med hjälp av Kallas tränare

Ishockey

Förre Luleåspelaren ska göra Bieber till hockeyspelare

Ishockey

Komarek kan hamna i KHL: "Vi har långtgående samtal"

Ishockey

Draget: Frölunda skriver långt kontrakt med Rönnberg

Visa fler