S öppnar för maktskifte i Luleå

Luleå kommun 3 december 2019 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Chocken efter Niklas Nordströms (S) dramatiska avgång tillsammans med ett strömavhopp av höga kommunala chefer samt att före detta kommundirektören Lekfalk sparkats ligger kvar över S-partiet i Luleå. Visserligen har en mycket besvärlig situation uppstått och den måste hanteras men S i Luleå visar nu inför öppen ridå att man inte verkar ha förmåga att klara av uppgiften. Ännu mindre att kunna ena sig. Sprickbildningarna bara ökar och kommer att ligga kvar under hela mandatperioden. Nästa kommunalval riskerar att bli förödande för S i Luleå. 

S hade inte styrkan att ta in någon utifrån som kommunalråd, till exempel Jonas Lundström (S), utan gräver i myllan av gamla eller oerfarna kandidater inom S-partiet i Luleå. Det gick ju "bra" tidigare då Niklas Nordström lanserades. Varför inte nu? I stället ser vi motsättningarna rada upp sig inom S med olika utspel var och varannan dag. 

Metalls S-fackklubb gick ut och lanserade Kent Ögren (S) som kandidat. "Vi är eniga", påstod Peter Sköld, ordförande. Det är vi inte alls svarade bland andra Metallklubben på SSAB. De lanserade i stället Lenita Ericson (S). Ingen av kandidaterna står till förfogande att väljas till vice ordf i kommunstyrelsen. Det är ett märkligt agerande! De olika S-föreningarna i Luleå är oeniga. Hyresgästföreningen känner sig mycket svikna av S efter en rad ifrågasatta utförsäljningar av allmännyttan samt bristande underhåll. Nu senast gick några S-kvinnor ut i en insändare och förvärrade situationen genom att kritisera Lenita Ericsons härskarteknik och framhöll att det är S-medlemmarna som ska avgöra. 

Är det inte det vi beskådar nu inför S representantskapsmöte i början av december? Slagsmål på scenen.

Luleå kommuns ekonomi är helt under isen efter S-styre sedan flera år. Flera olika miljardlån har upptagits. Redovisningen av dessa har mörkats. Stora besparingar har aviserats. Kommuninnevånarna är upprörda. En skattehöjning kan inte vara långt borta. Är det inte dags för M att hoppa av samarbetet med S och i stället bidra till en stark opposition. Det är inte längre försvarbart att stödja ett svagt S-styre som riskerar att kantra vilken dag som helst.

S har visat att de inte längre är värda att styra Luleå kommun. 

Ugglan


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Extra: S kovänder om Råneås räddningstjänst

Luleå

Hög chef på kommunen utreds för tjänstefel

Luleå

Avslöjar: Krögare vill bygga vintermötesplats i centrum

Luleå

Sameby tvingas flytta renar efter jägares protester

Basket

Klart: BC Luleå värvar ännu en amerikan

Visa fler