Fler poliser kan placeras i Jokkmokk

Jokkmokk blir nu placeringsort för poliser som söker jobb i norra Lappland. Något som kan göra det lättare att rekrytera fler poliser till regionen.

Jokkmokks kommun 16 september 2019 17:00

Vid ett möte mellan polisledningen i lokalpolisområde norra Lappland och Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson under fredagen gick man tillsammans ut med nyheten om att Jokkmokk blir placeringsort för polisen. 

Tidigare har de poliser som varit stationerade i Jokkmokk haft Gällivare eller Kiruna som placeringsort och poliser som sökt jobb i lokalpolisområdet bara kunnat söka till Gällivare eller Kiruna. Men nu går det alltså att söka som polis direkt till Jokkmokk. 

Magnus Modig är tillförordnad chef för polisen i norra Lappland. Han tror att det kan få positiva effekter på möjligheten att rekrytera fler poliser.

– Vi kan inte och ska inte konkurrera lönemässigt. Men vi har andra tillgångar häruppe som kan locka poliser att söka sig hit.

En faktor som kan vara attraktivt är naturen med allt den har att erbjuda. Det gäller både på fritiden och i yrket med brott som rör jakt och fauna och patrullering med skoter i fjällvärlden, menar han. 

– Att man nu kan söka jobb i Jokkmokk direkt skulle kunna vara något som lockar, säger Magnus Modig. 

Antalet anställningsbara poliser väntas öka. Dels då stora kullar examineras från polishögskolan dels på grund av den rekryteringskampanj för att locka tillbaka poliser till yrket som nyss avslutats. Sammantaget skulle det kunna innebära att Jokkmokk får fler poliser. 

Enligt Modig finns inget tak för hur många poliser det får eller kan finnas i ett specifikt lokalpolisområde. Det handlar om att verksamheten ska gå ihop, såväl polisiärt som inom budgetramarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mariann Mannberg

Ämnen du kan följa
Läs mer
Malmberget

Två män åtalas – jordspade ska ha använts som vapen

Luleå

Personal misshandlad inom barnpsykiatrin

Malmberget

Åklagaren: "Han har varit utsatt för omfattande våld"

Luleå

Lulebohärvan växer – fakturafifflet kan vara ännu större

Live-TV

12.00: Åtal väcks i unika mordfallet

Visa fler