Sverige går miste om filmprojekt

Sverige 5 december 2019 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna har länge drivit frågan om att införa produktionsincitament för att öka antalet inspelningar av film i Sverige. Vi var först av riksdagspartierna att föreslå det skarpt i en motion för flera år sedan. 

 

Därefter har parti efter parti anslutit till vår linje och i dag finns det en bred enighet i riksdagen om betydelsen av att införa produktionsincitament – ändå händer det ingenting. Svenskt kultur- och näringsliv får betala priset när regeringen prioriterar makten framför allt.

 

I december 2017 släppte Tillväxtverket och Svenska Filminstitutet en rapport i ämnet. I rapporten kommer man fram till att Sverige missgynnas i den internationella konkurrensen och att detta urholkar kapaciteten och kompetensen inom svensk filmproduktion. I rapporten föreslås att Sverige snarast inför 25 procents rabatt på filminspelningar i landet för att stå sig mot andra länder, då Sverige snart är enda land kvar i Europa utan produktionsincitament på plats. Sverige har redan gått miste om ett betydande antal svenska och internationella filmprojekt på grund av konkurrensnackdelar. Detta trots att Sverige har intressanta miljöer, god infrastruktur och den kompetens som krävs för filmproduktioner i världsklass.Med en genomtänkt och vaken kulturpolitik från regeringens sida kunde Sverige fått hit exempelvis HBO:s storserie Game of Thrones. Gotland var en tilltänkt inspelningsplats under 30 dagar för serien, men man valde till slut bort Sverige i konkurrensen med andra länder, bland annat på grund av avsaknad av produktionsincitament. Det finns också många andra positiva följdeffekter av produktionsincitament för filminspelningar. Det handlar om chanser att skapa arbetstillfällen, regionalekonomisk nytta samt bidra till kapacitet och kompetens inom svensk filmnäring. Tillströmning av internationella turister till platserna för internationella filminspelningar har också en stor potential. Anledningen till varför Sverige inte inför produktionsincitament är januariavtalet. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind har själv erkänt det.

 

Det lapptäcke till politisk konstruktion som januariöverenskommelsen är har blivit till en våt filt som ligger över Kultursverige. Nu måste regeringen och Amanda Lind tydliggöra konkret när och hur produktionsincitament ska komma på plats.

Jonas Andersson (SD), ledamot i kulturutskottet

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrbotten

Coronarapport: Inga nya fall av covid-19 i Norrbotten

Norrbotten

Polisnatten: Man anhållen efter misstänkt misshandel

Norrbotten

Väderprognos: Solsken varvas med moln – risk för åska

Gällivare

Fullt utvecklad bilbrand på E10

Sport

Linn Svahn: "Kommer fortsätta vara spontan"

Visa fler