"Länsstyrelsen lägger död hand över gruvorna"

Riksdagsledamot Linda Ylivainio (C) har tröttnat på långa gruvprocesser – och tycker att länsstyrelsen i Norrbotten har diskvalificerat sig från fortsatta prövningar. "De har lagt en död hand över hela gruvnäringen", säger hon.

Norrbotten 23 november 2019 05:00

Centerns Linda Ylivainio konstaterar i ett hårdfört debattinlägg att ingen gruva har startat i Sverige de senaste sju åren, efter Northland Resources etablering i Kaunisvaara.  

Riksdagsledamoten från Övertorneå nämner Bolidens planer på kopparbrytning i Laver som exempel på hur tillståndsprövningarna sätter käppar i hjulen för gruvindustrin – och anklagar den S-ledda regeringen för att allvarligt ha försämrat landets position som ledande gruvnation i Europa.  

– Miljöpartiet har fått härja ostörda i regeringskansliet och S har tappat gruvnäringen under bussen. De har abdikerat helt från industripolitiken, säger hon till Norrbottens Media.

Men centerpartisten är även mycket kritisk till länsstyrelsen i Norrbotten, i synnerhet rörande det ännu oavgjorda Kallakärendet i Jokkmokk.

– Länsstyrelsen har ägnat sig åt lagtrots och inte gjort vad de ska, enligt miljöbalken. Såna myndigheter kan vi inte ha, om vi vill skapa ett effektivt prövningssystem.  

Linda Ylivainio, som i flera år var jurist hos Bergstaten, syftar bland annat på att länsstyrelsen inte ville yttra sig kring hur en gruvbrytning i Kallak påverkar världsarvet Laponia.

– De har uppenbarligen inte haft förmåga att avgöra det ärendet.  

Hon går så långt som att "diskvalificera" länsstyrelsen i Norrbotten från att överhuvudtaget ansvara för gruvfrågor. I stället föreslår Ylivainio att länsstyrelsen i Västerbotten tar över a-l-l-a  landets gruvärenden.

– I Västerbotten finns förmågan att göra det lagen kräver. Länsstyrelsen i Norrbotten, ihop med regeringens passivitet, har lagt en död hand över gruvnäringen och skapat ett läge av rättsosäkerhet och bristande förutsebarhet.

LKAB:s vd Jan Moström och Bolidens vd Mikael Staffas, med landshövdingarna från just Norrbotten och Västerbotten, satt nyligen i krismöte med Ibrahim Baylan (S) för att förmå näringsministern att komma med åtgärder för att ordna mer effektiva, rättssäkra tillståndsprocesser.  

– Baylan borde ha gjort något åt detta för länge sedan. Vi har en systemkollaps för gruvprövningarna. Förhoppningsvis kan vi i alla fall få en uppdaterad minerallag, säger Ylivainio.

Samtidigt välkomnar centerpartisten gruvjättarnas krav.   

– LKAB och Boliden hade gärna fått kliva in i matchen för flera år sedan men de har tidigare ansett att debatten inte är deras problem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

Luleåikonens speciella fajt: "Det är ju min moderklubb"

Norrbotten

Ordföranden om sparkravet på 30 miljoner: "Kommer inte att gå"

Norrbotten

Hunden Cruch har pälsat på sig – men solen är på väg

Norrbotten

Pensionärerna om slopade coronaråden: "Slag i luften"

Norrbotten

Coronarapport: Ytterligare 37 personer smittade

Visa fler