Nu laddar de för bokfest i Kiruna

För sjunde gången anordnas Kiruna bokfestival med start på lördag.

Kiruna kommun 9 oktober 2019 06:00

En festival som slagit deltagarrekord bland lokala författare och förlag som under lördagens bokmässa säljer och signerar böcker samtidigt som miniseminarier hölls löpande under dagen.

– Vi har ingen sjuårskris, som är vanligt i relationer. Tvärtom är vi mycket trygga med varandra och ser framemot ett roligt år, säger bokhandlare Tora Lindberg.

Tillsammans med Carina Bergsten, Kiruna Stadsbibliotek är hon nyckelspelare för arrangemanget. Bokfestivalen vilar på tre ben där Carina Bergsten är projektledare för lördagens bokmässa och arrangemanget Kiruna Bokfestival UNG!, medan Tora Lindberg ansvarar för kvällarnas arrangemang 15-17 oktober.

– Jag månar lite extra om onsdagens evenemang då vi bjudit in alla kommunens cirka 2 200 skolbarn, från förskola till gymnasiet för att träffa barn- och ungdomsförfattare. Då fylls hela Folkets hus där Christina Wahldén, Mats Söderlund, Jonna Björnstjerna, Anders Skoglind, Carolina Kero-Esberg samt sagoläsaren Annelie Henriksson möter skoleleverna. Jag tror verkligen att det främjar läsning att i ung ålder få träffa och lyssna till författare. Det ingår verkligen i bibliotekets uppdrag, säger Carina Bergsten. 

Kvällarnas arrangemang är, till skillnad från bokmässan och Kiruna Bokfestival UNG!, inte gratis. Men det har inte avskräckt festivalbesökarna, menar Tora Lindberg.

– Intresset är stort. Vi har sålt mycket biljetter redan innan programmet var klart. Det visar på en tillit till festivalen, menar hon.

Programmet bygger på en blandning av önskemål från läsare i Kiruna samt författare som är bra på scenen.

– Du kan skriva fina böcker, men kanske inte passar i stora publika sammanhang. I dag måste en författare närmast vara en artist för att höras i bokfloden. Därför har vi skapat en mix i programmet så att arrangemanget har en rörelse och puls.

 Tove Alsterdal kommer exempelvis på onsdagen – en författare som enligt bokhandlaren Tora Lindberg säljer bra i Kiruna men kanske inte är så känd i övrigt bland läsare i staden.

 – Även torsdagens författarkväll, då Jonas Bonnier och Kristin Kaspersen kommer, har varit mycket efterfrågad. Jonas Bonnier är ju aktuell med årets snackis och har förhandssläpp här i Kiruna på sin bok om Knutby. Vi förväntar oss faktiskt publikrekord, säger Tora Lindberg.

Övriga författare som deltar under författarkvällarna är Anna Laestadius Larsson, Nina Wähä, Karin Smirnoff och Pascal Engman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström

Ämnen du kan följa
Läs mer
Kultur och Nöje

Bokmässan blir digital – ska öka räckvidden

Kultur och Nöje

Jenny Jägerfeld kan vinna Barnradions pris

Kultur och Nöje

Flera skriver böcker om coronaviruset

Kultur och Nöje

Frankfurts bokmässa äger rum som vanligt

Kultur och Nöje

Tidigare politikern Veronica Palm ger ut bok

Visa fler