Prisas för sin kärlek till Råneå

De senaste fem åren har Jenny Engström varit verksamhetsledare för Råek. Under fredagen fick hon ta emot ett stipendium från Sparbanksstiftelsen i Norrbotten på 25 000 kronor.

Råneå 22 september 2019 16:23

Råek är en förkortning för den ekonomiska förening där privatpersoner, företag och föreningar i Råne älvdalsområdet är delägare. Råek har Råne älvdalsbygdens utveckling som huvudmål och visionen är att öka attraktiviteten och möjligheter för boende i området. 
De senaste fem åren har Jenny Engström från Valvträsk varit verksamhetsledare där. Under fredagen fick hon ta emot ett stipendium från Sparbanksstiftelsen i Norrbotten på 25 000 kronor. 
– Jag hade inte ens kunnat drömma om att jag skulle få det här. Jag är överraskad, rörd, glad och tacksam, säger hon. 
En del av motivering löd: ”Med stort hjärta och engagemang bidrar hon till utveckling och synliggörande av sitt älvdalsområde”. 
–  Det är så roligt att jobba med utvecklingsfrågor och jobba där vi bor och verkar, säger hon. 
Bland annat byggs just nu en så kallad multiarena vid Älvskolan i Gunnarsbyn. Det är en idrottsanläggning med två handbollsliknande mål och med en sarg runt den 24 meter långa och 12 meter breda planen. Där kommer ett modernt och miljövänligare konstgräs att läggas och vintertid är tanken att göra en isbana som kan nyttjas till skridskoåkning. 
Råek har varit drivande här sökt och också beviljats bygdemedel från Länsstyrelsen. Trettio procent av finansiering står Råek själv för: 
– Vi har under många år arbetat med utvecklingsfrågor. Och ibland ger det ett överskott. Och överskottet ska sedan återinvesteras i bygden och det här är just en sådan sak, säger hon. 
Vad ska du göra med pengarna?
–  Jag vill hälsa på min bror som har hus i närheten av Alperna i norra Italien och dit har jag inte varit. Det vore en drömresa att kunna ta med hela familjen och åka dit. 

Joakim Nordlund

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Nordlund

Ämnen du kan följa
Läs mer
Luleå kommun

Ny klubb ska göra skridskosporten populär

Luleå kommun

Skridskoåkare fick föras till sjukhus

Sport

Pichlers nya plan för fler OS-medaljer

Luleå

Han banade väg för succén – lämnar efter 18 säsonger

Gällivare kommun

Gällivares nya ishall stängd – trasig

Visa fler