Vi måste ta kampen vidare – varje dag!

Sverige 15 oktober 2019 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

15 oktober 2017 kom den tweet som så småningom ledde till den mäktiga #metoo-rörelsen. En mängd kvinnor berättade om utsatthet och övergrepp i sin yrkesroll och som privatperson. Det är klart att det skapade både upprördhet och avsky. Fast även en känsla av att vi nog alla innerst inne visste att det var precis såhär illa. #metoo var inget bokslut utan istället en start på något som måste leda till att kvinnor ska känna trygghet istället för utsatthet. 

För att hedra det mod som alla dessa kvinnor visade, trots att dom i en del fall riskerade sin karriär, så är det upp till oss alla att ta kampen vidare varje dag året om. Det kan vara svårt för oss män att förstå utsattheten, men det innebär inte att vi inte har möjlighet att påverka. 

Egentligen behöver det inte vara så svårt. Det första man kan göra är att börja med sig själv. Vad säger jag och hur säger jag det? Vi har alla ansvar att förstå att ord skapar konsekvenser för andras välmående. 

Vi män har såklart också en skyldighet att säga ifrån. När någon uttrycker sig sexistiskt eller nedsättande mot kvinnor kan man antingen ifrågasätta eller skratta med. Att säga ifrån är att medverka till att stoppa attityder och handlingar som i förlängningen kan leda till våld. 

Vi behöver stötta den som har modet att säga ifrån när någon uttrycker kränkande eller nedsättande kommentarer. Genom att göra det så gör man det lättare för nästa person som också vill säga ifrån och agera. 

Framförallt behöver vi ta snacket. Med våra barn, polare och alla i vår omgivning. Hur pratar vi om och till kvinnor? Hur kan vi tillsammans sätta stopp för kränkande kommentarer på jobbet, skolan eller i omklädningsrummet? Vi måste tillsammans prata om hur vi kan göra skillnad. Den skillnad som gör att kvinnor känner och upplever trygghet istället för utsatthet. Det är på tiden att varje man bestämmer sig för om dom vill vara en del av problemet eller en del av lösningen. Var inte tyst!

Krister Johansson, ordförande LO-distriktet i Norra Sverige


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gällivare

Tung kritik av Falk efter domen: "Domstolen har gjort det för lätt för sig"

Vidsel

Vittne hotades när han jagade tjuvar – fyra personer anhållna

Fastighetsaffärer

147 kvadratmeter stort hus i Björkskatan, Luleå sålt för 3 550 000 kronor

Gällivare

Tågurspårning stoppar trafiken mellan Gällivare och Kiruna

Ishockey

Boden Hockeys krisdrag: Bildar aktiebolag för A-laget

Visa fler