Vi prioriterar inte bort försvaret – tvärtom

Sverige 28 oktober 2019 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik Beatrice Ask  och Jörgen Berglunds debattartikel "Vakna och ta ansvar för landets säkerhet", publicerad i Kuriren 18 oktober.

Nu som tidigare står vi trygga i vårt ställningstagande om försvarsberedningens rapport. Vi kommer att fullfölja denna hela vägen och därmed tillmötesgå försvarets behov.

Det är närmast humoristiskt att ett parti som för bara några år sedan kallade försvaret för ett särintresse nu klandrar oss för att inte göra tillräckligt. Vi har länge drivit på för ett stärkt försvar –  ett engagemang som vi varit helt ensamma om, fram tills nu.

Det är mycket glädjande att ni tycks ha övergivit den hållning som ni hade under er tid vid makten. Sverige behöver ett starkt försvar, om detta är vi eniga. Men att anslå mer än försvarsberedningens förslag är bara ett spel för gallerierna.

 

Det är alldeles uppenbart att Moderaterna försöker hitta tillbaka hem; hem till den tid då M faktiskt brydde sig om det svenska försvaret. Er vändning i frågan är naturligtvis något vi välkomnar. 

Försvarets finansiering måste vara stadig och ihållande, så att vissa partier inte får för sig att nedmontera det som skyddar oss medborgare från yttre hot. Därför vill vi att detta ska säkras i grundlagen så att finansieringen aldrig understiger två procent av BNP.

Att Sverige skulle tjäna på att ansluta sig till Nato visar bara på en bristande analysförmåga. Östersjön skulle över en dag förvandlas till en konfliktzon; en scen där de traditionella världsmakterna kan stoltsera med sina militära resurser. Mitt i allt detta ligger Sverige, och inte minst Finland, som ett gruskorn mellan två stenblock. Det säger sig självt att detta är en direkt oansvarig säkerhetspolitik. Istället bör vi eftersträva ett försvarsförbund med Finland så att vi kan förbli alliansfria i förhållande till världens stormakter.

Det som ni undanhåller läsaren och som också ligger till grund för våra prioriteringar i vår budget är den ekonomiska situationen i landets kommuner. Närmare en tredjedel av alla kommuner i Sverige riskerar att gå med underskott redan i år. För att motverka den stundande välfärdskollapsen och för att dämpa behovet av framtida höjningar av kommunalskatten så krävs omfattande satsningar - satsningar som långt överskrider moderaternas. Faktum är att vi mer än dubblar moderaternas generella statsbidrag.

Det ekonomiska läget i landets kommuner är inget annat än en krissituation. Det är vårt ansvar som politiker att försöka städa upp efter regeringens oförmåga att se allvaret i situationen. Det betyder dock inte att vi bortprioriterar försvaret, tvärt om. Vi kommer att stå upp för försvarsberedningens rapport samtidigt som vi satsar på Sveriges kommuner.


Roger Richtoff (SD) Försvarspolitisk talesperson
Oscar Sjöstedt (SD) Ekonomisk-politisk talesperson


Ämnen du kan följa
Läs mer
Ledare

Elisabeth Nilsson: Inget totalförsvar utan företagarna

Arktis

Varmare klimat hettar upp dragkampen om oljan

Arktis

Rysk bombdrönare exploderade nära norsk gräns

Ledare

Ingen rea på försvarsförmåga

Bodens kommun

Norra militärregionen blir eget förband

Visa fler