AI-uppvisning med självkörande drönare

I dag premiärflög robotikgruppen vid Ltu sin autonoma drönare som de planerar ska kunna blir en hjälpande hand vid katastrofer.

Luleå kommun 26 september 2019 17:35

Det var första gången som robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet visade upp  sin autonoma drönare i en gruvliknande miljö. Forskargruppen arbetar på AI Applied Excellence Centrer, som bedriver artificiell intelligens-forskning på universitetet, och har under en tid utvecklad en drönare som själv ska kunna navigera utan gps i situationer där människor inte kan ta sig fram. 

– Tänk dig en olycka i en gruva eller en explosion i en tunnelbana. Innan vi skickar in människor rent fysiskt där så vill vi kunna skicka in drönare för att se om det är helt säkert för människor att gå in där, säger Dariusz Kominiak som Senior Research Engineer inom robotikgruppen. 

Drönaren ska kunna ta sig fram utan externa navigeringssystem eller en människa som styr den via en kontroll. Den består även till stor del av sensorer som ska känna av placeringen i rummet och det som händer omkring den.

 – Vår idé är att inte behöva några externa navigeringssystem. Vi vill kunna komma till en plats, sätta i batteriet och låta drönaren göra sitt, säger Dariusz Kominiak. 

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor på Ltu, var på plats på premiärflygningen och hon menar att satsningen på artificiell intelligens betyder mycket för universitetet. 

–  Att ligga långt fram inom maskininlärning och artificiell intelligens och robotik är en förutsättning för att ligga långt fram inom andra områden som är viktiga för oss. 

Nästa steg för robotikgruppen är att testa drönaren i en gruvmiljö där produktionen är igång på riktigt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Isberg

Ämnen du kan följa
Läs mer
Överkalix

Diamantfeber i Överkalixskogen

Vetenskap & teknologi

Experten om Space X-raketen: Ett stort steg

Ekonomi, näringsliv & finans

Framme på rymdstation efter historisk färd

Hälsa och sjukvård

Antikroppstester riskerar bli en besvikelse

Hälsa och sjukvård

WHO planerar för coronavaccin före årets slut

Visa fler