Skivaktuell efter fyra års väntan

2009 såg det ut som att Jonatan Lundberg skulle få ge ut en platta vilken dag som helst. Då hade han jobbat med albumet i drygt två år. Nu är han äntligen skivaktuell - efter totalt fyra år.

- Har man en bra skiva så kommer den ut till slut, säger han.

12 januari 2011 06:00

Ett knippe låtar har fått vänta på ett skivsläpp som länge var ovisst, men nu närmar sig datumet - den 19 februari - med stormsteg. Då får Jonatan Lundberg, eller Jester som han kallar sig som artist, svar på hur eftertraktad hans skiva Strange Days är i dagens musikklimat.

- Det blir som en nostalgitripp att släppa skivan. Visst är det så. Plattan handlar mycket om hur livet var då, säger han.

Varför tog det så lång tid?

- Vi visste inte vad vi hade när vi började spela in. Det är tack vare Ollie Olson som plattan över huvud taget blir av. Han gillade låtarna och kom på produktions-idén utan att egentligen veta hur långt det skulle bära, säger han.

När man inte har en plan utstakad blir det svårare att hitta sin plats?

- Precis. Det har varit en lång väntan. Jag är dock säker på att det kommer att bli kul.

Har det känts konstigt att vänta så här länge?

- Ja, det har det gjort. Samtidigt är jag inte van vid något annat när det gäller min musik. Men visst har det varit frustrerande. Jag är inte stressad, snarare ivrig på att få utveckla mig själv.

Vad har du jobbat med under den här tiden?

- Snickare på Patrik Eklunds film Flimmer, platschef på Anders Grönros Jag saknar dig. Dessutom har jag jobbat på Norrbottens-teatern, främst med musik.

Ska du flytta nu?

- Ja, jag har en lägenhet i Stockholm. Men jag kommer att försöka vara så mycket jag kan i Norrbotten. Min familj, mina vänner och min snowboard finns ju här.

Är det en passande tid som skivsläppet kommer? Kan du få in detta i ditt liv?

- Ja, det tycker jag. Det här är vad jag väntat på och är förberedd på. Vi får se vad som händer. Det kan vara att det inte händer något, eller så sker något stort. Den utdragna processen har dock gjort att jag inte kunnat leva på det sätt jag velat rent privat.

Är det värt det?

- Det får vi se.
Och nu har du en video på gång?

- Ja, låten Heroes. Den gjordes häromveckan. Musiken får tala för sig själv och det är ingen superbudget. Jag spelar piano och det dyker upp olika sorters hjältar i bild.

Vad vill du baka in i detta artistskap som Jester faktiskt är?

- Jester är den sceniska figuren, underhållaren. Vi är samma människa men han ska vara jag i förhöjd form. Han står där och sjunger, tar emot applåder och så vidare. Det är inte bara den vanliga Jonatan på scen, Jester är "grejen".

Har du ett till album som väntar på att ges ut?

- Absolut.

Inga spelningar eller turnéer inplanerade?

- Nej, för man måste visa att försäljningen går bra innan något bokas. Det handlar om hur mycket man hörs, syns och hur pass intressant man är. Helst ska man också vara jävligt snygg.

Kan Jester bli en flick-
favorit?

- Jag vet faktiskt inte. Men visst, han är en döende dandy på sätt och vis. Det är dock inte riktigt dit han riktar sig. Jester finns till för så många som möjligt, säger han.

Jonatan Lundberg fyller 32 år i augusti. Sina rötter har han i bland annat Luleå och Piteå.

Innan projektet med Jester har han synts i några skådisroller, bland annat Lusten till ett liv och Vildängel. Dessutom har han varit sångare i bandet The Universe.

Hans skiva ges ut av Cosmos Records som är en avdelning under Bonnier Amigo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!