25 år sedan Appojauremorden: Kroppsbyggaren kunde inte bindas

I Malmfälten finns bara en sanning när det gäller Appojauremorden.
Men trots lögner och tveksamma förklaringar under polisförhören gick det aldrig att binda en 28-årig kroppsbyggare till knivdådet.

8 juli 2009 06:00

Två tips, oberoende av varandra, inkom till polisen några dagar efter dubbelmordet. Enligt en av uppgiftslämnarna, en kvinna, skulle den 28-årige kroppsbyggaren och hans två vänner på fredagen den 13 juli 1984 åkt upp efter vägen västerut för att tälta.
På natten blev de osams och kroppsbyggaren lämnade vännerna i vredesmod.
När han återvände till tältet var han blodig. Denna verklighet ska han ha förklarat med att han dödat en ren.
Den 28-årige mannen kan inte längre ställas till svars för dådet. Han tog livet av sig på hösten 1996 genom att hugga av sig underarmen med en yxa. Enligt uppgift är också kvinnan som kom med det första tipset död i dag.
Men de två vännerna är i livet.
De är däremot inte speciellt intresserad att prata om misstankarna som då riktades mot dem.
– De här skriverierna har förstört mitt liv och de förstörde också hans liv. Det var därför han tog livet av sig. Han var ingen mördare, säger en av männen när Norrbottens-Kuriren kontaktar honom.
– Om jag inte minns fel så var vi på Nunisvaara den där kvällen. Jag tror att ryktet spreds för att han spårade ur den kvällen och slog sönder sin bil. Men jag har inget mer att säga om det där och det är något jag lagt bakom mig.
Under ett otal förhör pressades 28-åringen och hans vänner om sina förehavanden det aktuella dygnet.
Ett unikt material som Kuriren har läst igenom.
Men trots att en av dem, en 25-årig man, snärjde in sig med lögner och tveksamma förklaringar gick det aldrig att binda dem till morden.
I ett förhör den 19 september 1988 erkände till slut den 25-årige mannen att han och kroppsbyggaren hade varit och fiskat i närheten av Appojaure, antingen samma kväll eller kvällen innan dubbelmordet.
Det här var alltså över fyra år efter dådet.
Fram till det här förhöret hade han hållit fast vid sin första version: att han och kroppsbyggaren den aktuella kvällen mekade med hans bil, en Mercedes.
Den 25-årige mannen förklarade lögnerna med att de hade varit och tjuvfiskat. Olagligheter som han och kompisen inte ville avslöja.
När kroppsbyggarens kompis pressades av poliserna medgav han också att han inte kunde ge alibi åt sin vän under dygnets alla timmar.
Enligt en uppgiftslämnare ska 25-åringen berättat att han tyckte det var konstigt att de inte hade sett något när det åkte förbi platsen den aktuella kvällen.
Till en annan person ska han ha sagt:
– Konstigt att jag inte har hört eller sett något trots att vi fanns på platsen.
Dessa uppgifter förnekade han bestämt vid ett förhör den 30 juli 1984.
Under de här åren i början av 1980-talet var kroppsbyggaren känd som en livsfarlig individ i Gällivare och Malmberget på grund av sitt missbruk av alkohol och narkotika, i kombination med anabola steroider.
Han var också dömd ett antal gånger för bland annat bedrägeri, trafikbrott, olaga vapeninnehav, misshandel, skadegörelse och grov stöld.
I flera förhör under hösten 1984 förkastade han denna beskrivning av hans person för poliserna som hörde honom. Han menade att ryktet om honom som obalanserad och våldsam var betydligt överdrivet.
– Det är bara skitsnack att jag slåss så mycket som folk tror. Jag har i varje fall inte varit uppe i Appojaure och dödat någon, sade kroppsbyggaren
När kriminalinspektör Jonny Karlsson från rikskriminalen förklarade för 28-åringen att ingen hade kunnat ge honom ett alibi för den aktuella dagen, sade han bara vasst:
– Jag har inget med morden att göra.
Då fanns ett par vittnesmål, oberoende av varandra, som hade hört kroppsbyggarens vänner peka ut honom som gärningsman.
Kroppsbyggaren förhördes sista gången nästan tio år efter dubbelmordet, i mars 1994. Då hördes han upplysningsvis om han kände till en person som pekades ut som medhjälpare till Thomas Quick.
Två och ett halv år senare tog han sitt liv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!