Vad hände med kvigan som simmade till Sverige

Simmade över Torneälven till friheten i Sverige. Vad hände sen?

16 september 2019 10:09

Kalven simmade över Torneälven - Vad hände sen? 

Minns ni kalven som förra sommaren rymde över Torneälven från Finland till Kardis och levde i det vilda bland bostadshusen. En kalv som skulle bli mjölkko i Finland. Vad hände med den sen? 

– Vi släppte ut korna på bete och då hoppade kalven rakt ner i älven. Det var så högt vatten att den inte gick att få upp. Den flöt iväg, berättade den finske mjölkbonden Mika Rundgren förra hösten. 

Kalven simmade över landsgränsen från Finland till Sverige och tog sig i land i höjd med Kardis där den påträffades under våren och fram till hösten år 2018. Ett år senare efter att bland andra Helsinkin Sanomat förkovrat sig i berättelsen, är det nu känt att mjölkkon, som rätteligen bör kallas kviga hette Paprika, nu gått sitt öde tillmötes. 

 Länsstyrelsen i Norrbotten och djurägaren gav under år 2018 sina respektive godkännanden att skjuta djuret eftersom det riskerade att annars dö av svält i samband med vinterns ankomst och matbrist. I början av hösten samma år berättade en källa att djuret avlivades och köttet togs om hand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Huhta