Tröttnade på stan och flyttade till Junosuando

I byn finns möjligheter och lugnet, men även myggen som skrämmer iväg Emma varje sommar.

20 november 2019 16:42

Familjen Andersson Karkea, som består av fyra personer Emma, Daniel och barnen Devin 10 år och Minnea 6 år, flyttade för ett och ett halvår sedan från Kiruna till Junosuando. 

– Jag sålde lägenheten i Kiruna och plötsligt stod vi utan något boende och då bestämde vi oss. Vi flyttar till byn, säger Emma Andersson.                                              

Gammelfarfar Yngve Karkea bodde i en 70-tals villa på Solvägen i Junosuando. Han lämnade jordelivet 2016 och nu är huset i barnbarnet Daniel Karkeas ägor. I början användes  huset som sommarstuga och samtidigt började de lite smått med renovering. När helgen kom, så snabbt iväg mot byn och en sorts frihet och lugn som bara finns i byarna. Barnen gillade byalivet och ville gärna flytta från stan.

Emma Andersson har rötter från Harbo, en liten by utanför Uppsala. Hon kom upp till Kiruna då hon sökte in på rymdgymnasiet, den första försöksklassen. Efter studenten blev hon kvar i Kiruna. Det var ... just det, kärleken som höll henne kvar. Tiden i Kiruna, förutom skoltiden, har hon bland annat jobbat på LKAB och som lärare. Efter flytten till byn fick Emma direkt anställning som lärare i låg- och mellanstadiet i friskolan Kangos kultur- och ekologiskola. Både teoretiska och praktiska ämnen står på schemat. 

Förutom lärare på dagtid så har Emma två kvällar i veckan träning för barn och ungdomar och dessutom ungdomsgård på fredagskvällar i Allhuset i Kangos. Det är mycket välbesökta aktiviteter.

– Det är bara fördelar med att bo i byn. Allt är så mycket lättare och kostar i princip inget. Här finns lugnet, naturen, ett bra liv och här får jag utlopp för min kreativitet. I sommar skapade jag bland annat i trädgården en vattenfontän med ”Mumintema”, säger Emma, men det finns något som skrämmer iväg mig ett par månader varje sommar och det är myggen. Dom älskar mig och det är absolut inte ömsesidigt! 

Emma ingår i ett gäng damer som tränar fem gånger i veckan inför Svensk klassiker, vilket innebär  Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimning och Lidingöloppet.                                                                                  – Här finns möjligheter! Inför klassikern är jag glad att det finns styrketräningslokaler både i Kangos och Junosuando, inga höga priser som i stan säger Emma Andersson.
                                                                                                                                                                                     

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mary Calla