Potatisbonden som odlar stort

Hobbyodlaren i Junosuando med de stora planerna.

18 oktober 2019 11:26

– Nu är det bråda tider då potatisen ska tas upp. Snön är på gång enligt väderleksrapporten. Ett par mil norr om Junosuando har snön kommit. Potatisen tar jag upp när frosten har nypt ordentligt i potatisblasten. Då dödar den bakterier och ser till att potatisen lossnar från plantroten, säger Henrik Solhed och undrar om det är uppehåll imorgon.

Henrik Solhed är uppvuxen med potatisodling. Mor Elmina Solhed var mycket intresserad av odling, förutom potatis odlade hon grönsaker. Även stora odlingar av vinbärsbuskar vid namn Erkheikki, Öjebyn och Jänkisjärvi var ett stort intresse. Sedan barnsben fick Henrik lära sig att hjälpa till med odlingarna, bland annat  rensa bort ogräsen. Ibland fick han hjälp av kompisarna, som lätt ledsnade och ville göra något roligt.

Efter många år söderöver flyttade Henrik upp till Luleå år 1981 och närmare hembyn Junosuando, som gjorde det möjligt att utöka potatisodlingen. En traktor ”David Brown 950" köptes av grannen Arne Örneving som i sin tur köpt den av Sikavaara i Anttis. Arne Örneving fixade upp traktorn och sålde den för 17 000 kronor. Nu så står även en ”David Brown 990” på gården i Junosuando.  

– Det är mycket jobb med att odla potatis. Den ska förgro på ett ljust rumstempererat ställe i ett par månader. Ekologisk odling innebär flera kubik kogödsel. Inga kemikalier. Sedan plöjes, harvas och fräses det runt omkring alla potatisland, i dagsläget fem land i olika storlekar. Efter midsommar är potatisen i jorden. Jag både sätter och tar upp potatisen med traktor, även plogar (kupar) och med krattorna skrapar jag bort ogräset våtarv. Samtidigt tar den ner jorden efter plogningen. Det underlättar. Ogräset svinmållan tar jag för hand, säger Henrik. 

Potatissorter som odlas är Asterix, Colomba, Tornedalsodlad mandel, Anna Belle och i år en ny sort Raja. När sommaren har varit perfekt för potatisodling, bra med värme och måttligt med regn så har skörden gett 2-3 ton potatis, cirka 100 säckar á 25 kilo per säck. Det vanliga är cirka 70 säckar á 25 kilo per säck. 

– Det har inte varit någon bra sommar i år för potatisodling och skörden blir därefter. Jag har räknat ut att det blir cirka 35 säckar á 20 kilo per säck och nu ett par potatisland färre, säger Henrik.

När det är dags att ta upp potatisen så har Henrik Solhed god hjälp av grannen Ulla-Britt Olofsson, som gillar att plocka potatis.

För några år sedan fick potatisplasten bladmögel. Då ska blasten snabbt klippas ner. Om blasten sitter kvar kan potatisen drabbas av brunröta. Långt tillbaka drabbades odlingen av fusariumröta. Alla potatisar tvättades och dom drabbade togs bort. Av 105 säckar var 65 säckar drabbade av fusariumröta.

– Potatisodlingen är en stor hobby som tar mycket tid. Det är inte bara potatisen som tar min tid. Jag har även avverkat skog, med hjälp, och färdigställer en stuga på andra sidan Torneälven berättar Henrik som i december fyller 80 år. 

– Jag fortsätter med potatisodling så länge kroppen är med mig. Att ligga på kökssoffan är inget för mig. Jag har även en nermonterad timring på gården, som ska med tiden bli en bastu. Den nya potatissorten Raja blev ingen succé. Det berodde nog på asparna som står ståtliga intill landet, inflikar Henrik Solhed.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mary Calla