Norrbottenspremiär av filmen ”Turpa kiinni minun haters”

Begravning och bastu. Utmanar förhållandet till hemorten och musiken.

27 februari 2019 11:11

– Jag läste manuset och kände direkt att det här är en film som jag behövde göra. Det var en film som jag också hade velat se när jag var liten och ha referenser som kommer härifrån, inte bara stockholmare eller amerikaner, säger skådespelerskan Malin Buska, bördig från Övertorneå,

Det var nästan fullbelagt i Folkets hus när filmen ”Turpa kiinni minun haters”, översatt ”Shut up haters” eller på svenska ”Håll käften mina hatare” visades på exklusiv Norrbottenspremiär. Närmare 180 föränmälda gäster hade kommit för att se filmen. Innan filmvisningen deltog de i ett mingel med filmskaparna och skådespelarna.

– Jag hade velat se oss på film mycket mer och jag tänker också att det här är bara början, säger skådespelaren Malin Buska om varför hon valde att vara med i filmen, som utspelar sig i Tornedalen med Tärendö som utgångspunkt.

Filmen handlar om 22-åriga Maja som bor i Stockholm när ett dödsfall inom familjen leder henne tillbaka till hembyn Pajala. Där bor hennes syster Sofia som är tillsammans med trubaduren Johan. Efter begravningen ska Sofia följa med Johan på en sommarturné runt Tornedalen. Maja reser med och får en inre resa på köpet.

Filmen berör även lite grann på ytan ämnet psykisk ohälsa och missbrukssjukdom. Maja och Sofias bror Robert har begått självmord. I en av de flera bastuscenerna i filmen säger Sofia att hon inte visste att han blivit sämre. Psykisk sjukdom syns inte på utsidan. Syskonens alkoholiserade far, spelad av Jord-musikern Erling Fredriksson, visar genomgående hur alkoholmissbrukets opålitlighet påverkat relationen till döttrarna. 

Radarparet bakom dokumentärfilmen ”Maj Doris”, Jon Blåhed och Jimmy Sundin, har tillsammans med producent Tony Österholm och Ljudbang AB skapat spelfilmen som drog många kultur- och biosugna till Pajala under måndagskvällen. Manusförfattaren och regissören bakom filmen, Jon, berättade om inspirationen till filmen.

– Idén kom till efter att jag lyssnat på Johan Airijokis och The Magnettes musik. Det började där och sen att jag ville göra en historia som är inspelad i trakten där jag vuxit upp.

Huvudrollerna spelas av Irma von Platen, Malin Buska och Johan Airijoki, varav den senaste gjorde spelfilmsdebut.

– Det går inte att spela, utan att bara vara sig själv i olika situationer, säger Johan på inspel från Filmpool Nord om hur övertygande han gjort sin roll i filmen. 

Centralt i filmen är tankar om Tornedalens framtid och den enskilda individens förhållande till sitt ursprung. Det är också här vi lämnar Maja, med önskan om att skapa och spela musik och med längtan till bastun hemma i Tornedalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Huhta