Kangos julmarknad firar 30 år

Hantverk, möten och mat, höjdpunkter på anrik marknad.

13 december 2019 11:20

– Det är 30 år sedan som vi började med julmarknad i Kangos. Vi borde verkligen fira det, säger Christina Rova spontant, som står i caféet i Allhuset.

I gymnastiksalen står ungefär femton marknadsstånd och bakom dem glada och pratsamma försäljare. Det gäller att fånga kunderna.

 – Köp lotter till den stora korgen med en massa läckerheter som byborna och företag har skänkt, informerar Eva Söderberg på bred skånska. 

I nästa stånd säljes hemstickade sockor, vantar och växtfärgade garner. På väggen hänger vackra julkransar för ytterdörren som är tillverkade med omsorg av granris eller torkade blommor, mossa, med mera.

– När vi hade kvar byaföreningen Lammas så växtfärgade vi garner och nu känns det som att vi borde ta upp det igen, säger Anette Frank. Det skulle vara så roligt!

Föreningen Lammas hade får som betade runt i byn, höll rent. Fåren gav ull som man spann till ull och som sedan växtfärgades. 

Byns egen författare Mona Mörtlund bor i Luleå, känd för sin poesi och böcker på meänkieli, är omringad av byborna som är glada att träffa henne och det verkar vara ömsesidigt. I ett av gymnastiksalens hörn är barnen samlade kring ett bord för att pyssla och pysseltanten samt föräldrar är redo att hjälpa till.                    En allkonstnär som bor i Kiruna och som har sitt ursprung från Trelleborg säljer boken ”121 tidlösa dikter” där dikten Kangos ingår. Hon är ung, sprudlar av energi och tror på det hon gör.

– Jag skriver på min självbiografi men pausar med att skriva dikter, som resulterade i den här boken, berättar Kimberly Ahlström.

Många marknadsbord är fyllda med fina rejäla hantverk tillverkade av tornedalskvinnor och även massagebehandlingar är möjligt att boka eller presentkort för behandling är en fin julklapp efter all  julstress. 

Intill Allhuset finns den gamla skolbyggnaden och lite högre upp Backskolan. Första marknaden var utomhus på skolgården och senare flyttades marknaden inomhus i skolbyggnaderna. För många år sedan flyttades marknaden till Allhuset, en byggnad där byfolket samlas för olika evenemang, även en gymnastiksal finns för skolans elever och även för kvällsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna. I byggnadens länga finns lägenheter som hyrs ut till allmänheten. En byggnad med aktiviteter.   

På gamla skolan serveras det julbord. 138 personer har anmält till julbordet. Köksansvarig är Gun-Britt Emmoth från Kiruna, som har sommarboende i Kangos.

– Jag jobbar som kock i Kiruna och älskar verkligen mitt jobb. När jag blev tillfrågad att ta ansvaret över julbordet under julmarknaden i Kangos så fick dom ett rungande ja. Jag blev så glad, säger en sprudlande Gun-Britt.

Julmarknaden avslutas i sedvanlig ordning med julkonsert i kyrkan och nu med gruppen Tatoon från Kiruna.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mary Calla