Efterlängtat Junosuando badhus öppet igen

Badhuset som överlevt alla kriser. Nu en av byns träffpunkter.

26 september 2019 21:47

Det är efterlängtat när badhuset i Junosuando öppnar efter tre och en halv månaders sommarstängt.

– Jag är en trogen badhusbesökare och njuter varje sekund av vistelsen i badhuset. Jag simmar, hur många meter eller kilometer beror på dagsformen och därefter tar jag en skön sauna, säger Gerd Rova från Masugnsbyn, ett par mil norröver från Junosuando. Gerd är också flitig vattengympabesökare. 

Junosuando badhus började byggas 1969, före sammanslagningen med Pajala kommun 1970. Invigning av badhuset var i februari 1971. Den första badvaktmästaren var Bror Cruuka från Lovikka. Därefter följde Maj-Britt Pudas, Christer Mukka och Christer Hagenlöv till cirka år 2010.

Maj-Britt Pudas berättar att de höll simlektioner för skolbarn från Junosuando, Kangos och Muodoslombolo och de var måna om att eleverna lärde sig simma. Eleverna hade även möjlighet att ta simmärken. Lek och plask ordnades för de mindre barnen och för vuxna ordnades vattengympa. 

– Det är viktigt att barnen lär sig simma tidigt och har respekt för vatten, säger Maj-Britt Pudas. 

Maj-Britt kommer ihåg en elev som var så rädd för vatten att hon gick tillsammans med eleven i bassängen och var hennes trygghet några lektioner framöver. Till slut övervann hon rädslan. 

Efter att den sista badvaktmästaren flyttats till Pajala, tog föräldrarna över och bildade badhusföreningen. Byborna drev badhuset på ideell basis. Öppettider var måndag, onsdag och fredag kvällar och på lördag dagtid. Den nuvarande badhusvaktmästaren Torbjörn Mukka  fick anställning på badhuset hösten 2012. 

När skolan  stängdes våren 2017 tog UNTEK, Utveckla norra Tornedalen ekonomiska förening, över skol- och badhusfastigheten samt badhusföreningen 1 juli 2017. Torbjörn blev kvar i den nya regin och fortsatte som badhusvaktmästare. Öppettiderna minimerades dock och bad på lördagar drogs in. 

– Förra året från oktober till i maj i år badade cirka 2700 personer, berättar en stolt Torbjörn Mukka. Badhuset betyder mycket för byborna. Vi har kämpat för att få behålla badet, som även används flitigt av byarna runtomkring. Nu har vi även en ramp ner till bassängen som gör det möjligt för handikappade att lätt ta sig ner i bassängen. 

Det nybyggda  badhusfiket är ett av byns träffpunkter. Efter badet stannar man upp för god fika och umgänge. Även icke badande kommer in på fika. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mary Calla