Luleå Hockey spelade ut Djurgården i den första matchen. Spelare för spelare var de bättre på varje punkt, utom i mål där Mikael Tellqvist var precis så fantastisk som han måste vara om Djurgården ska kunna slå ut norrbottningarna.

Men nu möter de sin tuffaste motståndare. Ett monster i SHL. Nej, jag syftar inte på målvakten.

I ett slutspel är publiken på Hovet något alldeles extra. Visst jag har varit med om matcher i Coop Norrbotten Arena där hårstrån på armarna har ställt sig givakt, men det kommer ändå inte i närheten av trycket som uppstår i den anrika arenan. Första gången jag upplevde det lamslogs jag nästan av fascination och det komiska i att det var stört omöjligt att kommunicera verbalt med kollegan en stol bort.

Artikelbild

Redan några minuter innan själva matchen byggs stämningen upp när hela arenan stämmer in i sången Sjung för gamla Djurgården och efter nedsläpp handlar allting om en sak – skapa fördelar för hemmalaget.

En mäktig kortsida sjunger, hoppar och lever sig med. Precis alla i arenan gör sig hörda vid varje domslut som inte går med deras lag och akustiken är allt annat än ljuddämpande.

Den spelare som inte triggas igång av att spela i den atmosfären borde syssla med golf istället. Den domare som påstår att han inte påverkas under de förutsättningarna ljuger.

Kurirens undersökning visar också att Djurgården är det lag i serien som får flest utvisningar med sig på hemmaplan. Jag är allt annat än förvånad.

Det beror knappast på att SHL:s domarkår har en Djurgårdslogga tatuerad på en dold del av kroppen, utan visar snarare att domare, precis som spelare, inte är mer än människor.

Precis som spelarna klarar också vissa av rättsskiparna dessa matcher bättre än andra och jag räknar också med att just dem får döma måndagens drabbning.

Spelmässigt tror jag att vi kommer få se en annan matchbild.Luleåbacken Jonathan Sigalet var inne på blir de första minuterna av matchen väldigt avgörande för fortsättningen. Jag räknar också med ett forcerande hemmalag och det gäller för Luleå att dels hänga med i farten, men också göra allt de kan för att suga ut energin ur publiken och Djurgårdsspelarna. Någonting de lyckades väldigt bra med i den första matchen.

Avslutningsvis finns det många som är upprörda över att Marcus Sörensens tackling inte anmäls. Jag har kikat på sekvensen flera gånger och utifrån den kameravinkeln, bara sett en, går det inte att avgöra om tacklingen tar i huvudet. Därför tycker jag också att det är rätt beslut. Men att också motivera det med att Johan Harju inte blev skadad är som att leka på isflaken i slutet av april.

En tackling som tar i huvudet ska bestraffas för att den tar i huvudet inte beroende på om den drabbade ligger kvar eller inte.

Ett sådant klimat gynnar bara fuskare, eller som Thomas "Bulan" Berglund kallar det, spelare som ser fördelar på isen.

Tror SHL att det är vad publiken vill se?

Inte jag i alla fall.