När Luleå Hockey gästar Djurgården under måndagen med chans att ta sig vidare från play in måste man besegra Stockholmslaget, men kanske också publiken.

Med ett publiksnitt på 7 924 åskådare har Dif näst mest publik på sina hemmamatcher och norrbottningarna väntar sig att Hovet kommer koka.

– Man kan förvänta sig att det blir slutsålt. Det brukar vara bra drag där, säger Jonathan Granström.

Frågan är om det massiva trycket från Djurgårdspubliken påverkar det som händer på isen.

Statistik som Kuriren tagit fram visar att under Djurgårdens 27 hemmamatcher den här säsongen har man haft mer powerplay än sina motståndare i 22 av drabbningarna.

Stockholmslagets motståndare har under säsongen dragit på sig 306 utvisningsminuter på Djurgårdens hemmaplan och 219 minuter utanför huvudstaden. Faktum är att Djurgården hade flest powerplay av alla lag på hemmaplan i grundserien, 118 tillfällen. På bortais fick laget bara 75 powerplay.

Det här är statistik som Luleå Hockey är medvetna om.

– Vi har också sett statistiken att de har väldigt mycket powerplay på hemmaplan, säger Luleåtränaren Stefan ”Skuggan” Nilsson som hoppas att måndagskvällens utvisningar inte ska utdelas beroende av publiktrycket.

– Det man önskar är att domarna klarar att stå emot, för det är ju en press där. De har bra fans, men det man önskar är att domarna klarar att hålla nivå. Jag tycker domarna under fredagens match här (Coop Norrbotten Arena) var jättebra. Jag berömde dem efter matchen, säger ”Skuggan” Nilsson.

Luleåtränaren trycker även på hur viktigt det är att norrbottningarna inte sätter sig själva i situationer där de kan hamna i utvisningsbåset.

– I fredags satte vi oss inte i utvisningssituationer och det ska vi inte göra nu heller. Vi ska inte vifta med klubborna och ha fart under skridskorna. Det har vi pratat om och det ska vi ha med oss, men vad statistiken säger ska vi inte lägga energi på, säger Stefan ”Skuggan” Nilsson.

Luleåspelaren Jonathan Granström har inte hört statistiken innan, men vill trots det se att domarna står emot Djurgårdens massiva publiktryck.

– Jag ska inte kommentera det, men du är inne på något där. Du får forska själv, men jag hoppas att det är bra domare där som kommer palla trycket, säger Granström när Kuriren presenterar statistiken för honom.

Vad tror du om matchen?

– Det är lite mer liv och död för Djurgården. Det kommer bli väldigt intensivt och det är en otroligt viktig match, så det kommer bli tufft och alla kommer ge allt för att vinna, säger Jonathan Granström.