”Vi ska vara topp tre eller fyra”

Från Liverpool FC till svenska division II. Det låter som en omöjlig ekvation– men för Kieron Kenny, Gällivare Malmbergets FF, är den högst verklig.

Tränaren. Krister Taivalsaari konstaterar kort att de får klara sig utan de två utvisade britterna Kieren Conibear-Trathen och Elliot Green i bortamatchen mot Söderhamn.

Tränaren. Krister Taivalsaari konstaterar kort att de får klara sig utan de två utvisade britterna Kieren Conibear-Trathen och Elliot Green i bortamatchen mot Söderhamn.

Foto: Håkan Stridblom

Fotboll/Gällivare2015-04-11 06:00

– Jag hade ett par krångliga säsonger i England så jag blev skickad till Ånge för att spela i ett halvår och jag tyckte att det gick bra.

– Sedan kontaktade Gällivare mig och det var ett av alternativen jag hade att välja på. Efter att ha funderat så kändes Gällivare som det bästa alternativet för mig, så det blev ett enkelt beslut.

Kenny är en av de viktigaste spelarna i GMFF:s satsning som nykomling i division II. Att Gällivarelaget kommer osa av brittisk fotboll låter väl inte helt osannolikt då laget består av sju spelare från de brittiska öarna. Kieron Kenny är en av spelarna som ledarna i Gällivare hoppas mycket på och han kommer till laget med spel från traditionsrika klubbar i England.

– Jag är född i Liverpool och då var det nästan oundvikligt att börja med fotboll. Jag började som nästan alla pojkar i Liverpool att spela fotboll som sexåring. Sedan dess har fotboll och Liverpool FC varit mitt liv.

Hur ser din framtida dröm ut?

– Det är givetvis att återvända till Liverpool och spela för dem. Det är tufft, det vet jag och det skulle krävas väldigt mycket för att nå dit.

Är inte Everton ett alternativ?

– Nä det är det inte, säger Kenny och skrattar.

Enligt Kenny så har omställningen från brittisk fotboll till svensk dito inte varit speciellt svår samtidigt som han säger att skillnaderna är ganska så stora.

– Jag tycker att spelet i Sverige är mera tekniskt och mindre fysiskt. I England blir det tuffare och tuffare ju längre ner i seriesystemet du kommer. Här försöker alla att spela fotboll.

Lär du dig något av att spela i Sverige?

– Det tycker jag. Redan förra året spelade jag i division 2 och det var nyttigt för mig. Jag utvecklades ganska mycket och jag fick spela mycket vilket är det viktigaste för en ung spelare.

Varför tror du att ni är så många engelsmän i Gällivare?

– Svårt att säga. Jag tror att de som är professionella i sin inställning kan ta steget till Sverige och att så många som har hamnat här handlar antagligen om just ryktet som vi har i Sverige.

Spelar Gällivare en engelsk eller svensk typ av fotboll?

– Jag skulle vilja säga att det är lite av bägge delarna. Vi försöker spela svenskt med bollen efter gräset, men samtidigt så spelar vi med mycket fysisk kontakt som i England.

Redan under förra säsongen dominerades malmfältslaget av spelare från Storbritannien. Det blev också succé för GMFF som efter kvalspel tog en plats i division 2.

– Vi kommer inte att göra 75 mål som förra året, men vi kommer inte heller att släppa in 38. Det känns som om att vi har mer spets i truppen i dag, säger tränaren Krister Taivalsaari.

Han hoppas mycket på sina brittiska spelare och de vet också varför de är där.

– Spelarna vet att de får en stor plats i laget och därmed vet de också att det kommer märkas vad de gör på plan. Det är deras möjlighet att ta sig vidare. Vår erfarenhet av engelsmän är enbart positiv. De skulle spela med ett brutet ben.

Trots att malmfältslaget är en av nykomlingarna i serien så är målet högt ställt. Såväl ledare som spelare i klubben är eniga.

– Jag kan inte se att vi inte skulle vara topp tre eller fyra– vi kommer definitivt att vara med och störa högt upp, säger Kieron Kenny.

Var det enklare att välja Gällivare när det redan fanns engelsmän här?

– Jo det underlättade. Jag kände några redan sedan tidigare, men även om det inte hade varit några här sedan tidigare så hade det inte varit ett problem. Jag har blivit väldigt bra mottagen i klubben och jag har bara bra saker att säga om de svenska spelarna.

Så allt är bara bra här?

– Inte vädret. Även om alla säger att du blir van vid det så känns det fortfarande som om att det är alldeles för kallt för att vara bra.

Även om Kieron Kenny inte gillar vädret i Norrbotten så ingår han i laget som höjt fotbollstemperaturen ordentligt.

Faktum är att det är många år sedan Gällivare/Malmberget varit lika hett på fotbollskartan.

Kieron Kenny

Ålder: 21 år.

Position: Mittback.

Lag: Gällivare/Malmbergets FF.

Favoritfärg: Röd.

Drömklubb: Liverpool FC.

Gällivare/Malmbergets FF

Grundad: 2005 (firar 10-årsjubileum på dagen för premiären)

Klubbfärger: Grönt och rött (Spelar med svarta eller vita tröjor).

Därför har klubben dessa färger: Klubbfärgerna kommer ur de bägge föreningarna som slog ihop. Grönt var Malmberget AIF:s färg och rött var Gällivares färg.

Herrlagets höjdpunkt: ”Det var givetvis avancemanget till tvåan förra året. Eller rättare sagt hela resan till det”, säger vice ordförande Hans Johansson.

Herrlagets bottennapp: ”Det måste vara våran bortamatch mot Ohtana/Aapua 2013. Vi behövde vinna matchen för att hänga med i toppen och sett till chanser i matchen borde vi ha vunnit, men det blev förlust. Jag kan inte komma ihåg något annat bottennapp”, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!