Salmela redo för Elitloppet

Åtta miljoner kronor insprunget till stall Salmela under 2013.Norrbottens-Kuriren reste till Märsta för att träffa finländaren som tagit travlänet med storm. "Jag älskar det här jobbet", säger Petri Salmela.

Petri Salmela och David Sisu.

Petri Salmela och David Sisu.

Foto: jimmy landström

Trav/Märsta2014-05-23 19:14

29 grader varmt.

Fredag och på tröskeln till Sveriges största travhelg på Solvalla med Elitloppet som höjdpunkt.

Taxichauffören svettas och tittar vilset på sin gps, som signalerar om att vi hela tiden ska svänga vänster medan jag vidhåller att det är raka vägen från Märsta tågstation.

Så sa Petri Salmela i vägbeskrivningen.

Adressen vi är på väg till existerar knappt.

Efter de sista kilometrarna på grusväg tornar Söderby gård upp sig, som drivs av Olle och Jenny Larsson, Stall Sisyfos.

Och det är inte vilken anläggning som helst.

80 boxplatser, 1.000 meter rundbana, 1.300 meter rakbana, 800 meter sandbana och skogsslinga. Dessutom finns här skrittmaskin, löpband och vibrationsplatta/solarium till hästarna.

Med andra ord – ett travmecka.

Sedan sex år tillbaka hyr Petri Salmela in sig här.

– Jag njuter varje gång jag åker ut hit, men vi har det väldigt bra på gården i Boden också, säger Salmela som fyllde 50 år i vintras med tre dagars mellanrum till frun Anne.

Av de 100 hästarna i stall Salmela är 45 på gården hos Olle och Jenny Larsson där tornedalingen hyr en egen del med stall och rubbet. Gården är fördelad på 100 hektar hagar, 30 hektar skog och 25 hektar övrigt. Det är flera hundra meter mellan stallen.

– Olle ville att jag skulle satsa rejält innan han investerade i utbyggnaden och det gjorde jag, säger Petri Salmela medan han visar Kuriren runt mellan boxarna, tv-rummet, köket och uppför trappen till en egen solterrass där verksamheten kan överblickas.

Varför flyttade du en del av verksamheten till Stockholm?

– Av ekonomiska skäl. När vi köpte gården av Sture Nordmark på Bränslan i Boden bestämde vi att vi inte flyttar söderut. Om jag bara hade tänkt ekonomiskt och jagat pengar så hade det varit solklart att flytta hela rörelsen.

– Jag har två pojkar som vuxit upp i Norrland och i min värld finns det viktigare saker än pengar. Vi är nöjda med livet i Norrland och tog beslutet att vi aldrig kommer att flytta hit.

Var är hemma för dig?

– Givetvis Torneå även om jag varit skriven i Boden sedan 1998 och reser till Stockholm varje vecka så är det utan tvekan hemma för mig. Varje fredagskväll är som en liten lottovinst när jag får komma hem till Torneå.

Travkarriären startade i unga år. En kompis familj hade travhästar och där väcktes intresset. Redan som 16-åring fick Petri Salmela jobb som speaker på Torneåtravet. 1986 blev han delägare i sin första häst tillsammans med bland andra Timo Nurmos.

Men det var inte självklart att Salmela skulle bli travtränare. Drömyrket var gymnastiklärare. Han spelade fotboll och volleyboll, men valde att inte plugga vidare efter gymnasiet. Istället startade Petri Salmela en taxirörelse i Torneå som finns kvar än i dag med en anställd som sköter företaget.

1998 klev Petri ur taxibilen för gott och gick från chaufför till kusk på heltid. Då kom finländaren till Bodentravet och hyrde in sig på en del av Sture Nordmarks gård i Bränslan.

– Jag såg tidigt att det var helt omöjligt ekonomiskt att satsa i Finland. Det går inte att ha hästverksamhet där. Det är helt andra prisskalor. I Sverige är det ingen bra affär heller, men det går att gå runt så att man kan betala skatter och löner, säger han och fortsätter:

– När jag kom till Boden hade jag 15 hästar. Då fanns där möjlighet för att ha 40-45 hästar på gården. Sture sa tidigt att jag nog skulle behöva hela gården, men jag sa aldrig i livet. Men vi växte medvetet och jag hyrde ett litet stall till för varje år.

– Efter fem-sex år hade jag 50 hästar och var den enda tränaren kvar på gården. Sedan köpte jag loss gården av honom så nu är den min. Jag har totalt 100 hästar. 50 i Boden, någon enstaka i Torneå och 45 här i Stockholm.

Är familjen travintresserad?

– Frugan är travintresserad, men inte på ett sådant sätt att hon själv vill syssla med det. Hon är gymnasielärare i engelska och svenska hemma i Torneå. Pojkarna gillar spelet. När vi reste någonstans när de var små så var det på grund av travet.

I företaget har Petri Salmela elva anställda förutom honom själv.

2013 drog verksamheten in åtta miljoner kronor.

Dessutom resulterade det i sju vinster på V75. Att jämföra med en vinst mellan 2010-2012.

– Jag älskar det här jobbet annars hade jag inte orkat. Jag har fått uppleva så fina stunder och stora segrar genom åren. Det här är min livsstil. Jag kliver upp mellan fem-sex på morgonen och sedan jobbar jag på något sätt 12–14 timmar per dag. Det är mycket papper, kontakter med hästägare och sitta i telefon och vid datorn.

Vad ligger bakom sju segrar på V75 2013?

– Otroligt hårt jobb och bra hästar. I fjol tog flera av de äldre hästarna ett steg uppåt. Annars brukar det vanligtvis vara unghästarna. Ett exempel är David Sisu som verkligen växte och är riktigt nära den stora eliten. Han har varit med hela vägen från vår unghästskola. Rikstoton är inte lätt. Det är travets elitserie och det går inte att ha framgång med dåliga hästar.

För ett par år sedan tvingades Salmela avliva fyraårige stjärntravaren Brutus Sund, som skadat sig i hagen. I vintras råkade stall Salmela ut för en ny incident när sexårige AmaroK.S bröt ett ben så illa under ett träningspass att karriären var över. Återigen tvingades Salmela att avliva en av sina hästar.

– Brutus Sund hade kunnat bli den bästa hästen jag någonsin tränat. Den här sporten kan vända snabbt. Man vet aldrig vad som väntar när man jobbar med djur. AmaroK.S var också en riktigt hård smäll för stallet och mig själv.

Under fredagen hade Salmela två hästar till start på V65. Ytterligare åtta följer under helgen.

Han är numera uppe och tampas med de riktigt stora travtränarna i Sverige.

– När jag har så många hästar med under Elitloppshelgen måste vi ha gjort någonting rätt i alla fall. Om man jämför med Stig H Johansson, som dominerat den svenska travsporten genom åren, så har jag fler hästar än honom med, säger han och ler stolt.

När har du med en häst i Elitloppet?

– Det har känt som en dröm som är alldeles för långt bort. Jag har haft känslan att det är omöjligt. Men för två veckor sedan, när jag läste startlistan på hästarna som är klara för Elitloppet, så kände jag för första gången i mitt liv att det inte är så långt bort. Vi har så fina hästar i stallet, säger Salmela och fortsätter:

– Redan i år hade vi kunnat vara med där med Beer Summit och David Sisu. Med lite mer flyt för David hade han kunnat vara aktuell. Beer Summit kan bli aktuell nästa år.

Lever du din dröm?

– Det måste jag verkligen säga att jag gör. Ekonomiskt är det inte världens bästa affär, men det är arbete, hobby och livsstil. Jag är nöjd med livet och räknar det inte som att jag måste jobba 12–14 timmar per dag.

Vem vinner ishockey-VM?

– Finland. Efter finalseger mot Ryssland i finalen, säger Salmela och skrattar.

Petri Salmela. Petri Salmela om sina ess i helgen…

Bodentränaren

Ålder: 50 år.

Bor: Torneå, Boden, Märsta.

Familj: Frun Anne 50, sönerna Johannes 20, Tuomas 18.

Yrke: Travtränare.

Kör: Hyundai Santa Fe.

Äter helst: En god köttbit.

Dricker helst: Rödvin.

Läser: Nästan enbart travtidningar.

Ser på tv: Sport.

Aktuell: Har tio hästar till start under Elitloppshelgen på Solvalla.

Elitloppshelgen

… David Sisu, lopp 3, Sweden cup försök:

- Full form. Han visade en enorm prestation i Gävle efter omstarten, men fick aldrig chansen efter strulet. Han sprang lika fort som segraren (Truculent).

… Beer Summit, lopp 4, Sweden cup försök:

- Jag tror att formen är på väg för honom. Det stora målet är Norrbottens stora pris i Boden (14 juni). Där är också David Sisu och BWL Champion aktuella.

… Pigtails, lopp 11, avdelning 5 V75 lördag:

- Vi tror att det är vår stora chans till pengar under helgen. Vi tror väldigt mycket på henne. Om positionerna löser sig kommer hon att vara med där framme.

…Roosevelt Zed, lopp 11, avdelning 5 V75 söndag:

- Jag tror inte på seger, men han kan tjäna fina pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!