Thomas Nilsson, 52, är hemma i Vittjärv och laddar upp. Om två helger, 9-12 februari, drar svenska rallyt igång i de värmländska skogarna runt omkring Torsby. Thomas Nilsson ska delta för åttonde gången och förberedelserna är som vanligt långa. Det ska ordnas med event, sponsorer ska bjudas in och samtidigt ska han ladda upp inför tävling.
Tillsammans med föraren Arne Rådström ska duon delta i den historiska klassen där bilarna ska vara från årsmodell 1971 till 1981. Rådström och Nilsson kör en 242:a.
Det är dock blott tredje gången de ställer upp i den historiska.
Thomas Nilsson påpekar hur viktigt samarbetet mellan förare och kartläsare är.
– Arne och jag har åkt biltävlingar tillsammans sedan 1994. Vi måste lite 100 procent på varandra. Vi måste ha en kemi så allt fungerar och för mig är det väldigt viktigt att det är en lagsport. Många kan nog utåt sett tro att rally handlar om en förare, men rally är en extrem teamsport, alltså en riktig, riktig lagsport. Speciellt om du ska upp på högre höjder.
– För då handlar det mycket om att du ska ha ett team runt om kring dig tekniskt och folk som skruvar och sköter om bilen både under tävlingar och mellan tävlingar. Sen så måste du få ihop slantar till det här.
Thomas Nilsson går iväg och kommer tillbaka med ett häfte som kan liknas vid hieroglyfer. Under rallyt finns så kallade transportsträckor och specialsträckor. På specialsträckorna använder sig kartläsaren i huvudsak av noter för att beskriva vägen för den som kör.
– Det är det vi läser för föraren och det är ungefär som att du ska visualisera en film för dem i skallen så att de kan få bilden framför sig hur det ser ut, förklarar Thomas Nilsson.
Thomas Nilsson åkte kartläsare första gången han var 15 år gammal. Sedan dess har han hållit sig kvar. Sammanlagt åker han med tre olika förare, men kanske främst Arne Rådström som är bosatt nere i Torsby.
Det handlar helt enkelt om att ha tillit till varandra.
– Jag hoppar inte in i vad som helst. Då får det hellre vara.
Thomas Nilsson och Arne Rådström var för första gången med i den historiska klassen 2014. Då kom paret på andra plats efter den forne världsmästaren Petter Solberg som segrade.
– Jag tror vi tog honom på fyra sträckor och sedan fick vi tekniska problem på slutet. Så vi lugnade ner oss då en del då bakvagnen höll på att gå sönder. Men vi hade en riktig fight med Petter. Han är trots allt före detta världsmästare.
Året efter, 2015, kom firma Nilsson/Rådström på tredje plats efter att ha åkt upp sig fem placeringar på sista dagen. Även det året vann Petter Solberg.
I fjol blev dessvärre den historiska klassen inställd då vädret inte tillät. Till den här gången får dock paret i 242:an dessvärre inte mäta sina krafter mot den norska storstjärnan.
– Det är ju skittråkigt. Det var nog meningen att Petter skulle kört, men då ska grabben hans köra en tävling, så då ska inte Petter vara med. Det tycker vi är jättetråkigt. Däremot så är det en del andra som är riktigt duktiga, men givetvis hade vi önskat att han hade kunnat vara med.
– För det är en extra krydda och man vill alltid försöka rå på dem som man vet är snabb. Det är roligare att vara tvåa efter Petter om man haft ett race med honom än att vara etta och inte ha lika bra konkurrens. Det är ju roligast att tävla med dem som är bäst.
Kommande helg väntar SM-sprinten i Söderhamn för Thomas Nilsson som där kommer åka med Tomas "Lången" Pettersson. Det blir sista testet innan det svenska rallyt i Torsby där Nilsson tredje gången gillt hoppas kunna segra.
– Feelingen är god. Arne kommer köra något test i Värmland så han får upp farten ordentligt. Arne är grym alltså, riktigt jäkla duktig. När vi åker dit har vi chansen och det är pallen som gäller. Det finns inget annat. Är vi med när det går mot slutet ska vi fan ge allting för att vara högst upp.
Dessutom väntar en publikfest utan motstycke och Thomas Nilsson erkänner att det är en av anledningarna till varför han gillar det svenska rallyt så mycket och varje år vill återvända.
– Det är Sveriges absolut största rallytävling och Sveriges överhuvudtaget största motorevenemang och publikevenemang. Det är uppemot 250 000 åskådare som är där, förvisso i huvudsak för WRC, men vi får vår beskärda del. Det är fränt på riktigt.