Hockeyklassen som slogs i spillror

Åtta ungdomar födda 1994 togs in på Luleås hockeygymnasium.
Två år senare går endast två av dem kvar - den stora frågan är vad hände egentligen?

TOMT. Luleås ishockeygymnasium har haft många avhopp, särskild bland dem som är födda 1994.

TOMT. Luleås ishockeygymnasium har haft många avhopp, särskild bland dem som är födda 1994.

Foto: Scanpix

Luleå2012-12-20 06:00

Inför hösten 2010 när ansvariga för ishockeygymnasiet i Luleå började sondera vilka spelare som kunde bli aktuella att ta in stod det tidigt klart att de stod inför en stor utmaning.

De två som då ansågs vara störst talanger, Kim Lilja och Oskar Sundqvist, hade bestämt sig för att gå ishockeygymnasium i Leksand och Skellefteå. Åldersgruppen bedömdes inte heller vara lika talangfull som generationen 1992 och 1993.

Stora omflyttningar
Med den bakgrunden började ansvariga att titta bortanför länsgränsen vilket till slut innebar att William Kaijser, Stockholm, och Gustav Possler, Björklöven, flyttade till Luleå. Det gjorde också två Kirunaspelare, en från Piteå och spelaren som i det läget sågs som den största lokala talangen, Emil Mäkitaavola, Övertorneå.

Utöver de åtta spelare som togs in på det regionala hockeygymnasiet togs en handfull spelare in på det lokala hockeygymnasiet (se separat artikel).

Redan under den första säsongen lämnade båda Kirunaspelarna.

Gustav Possler trivdes inte utanför isen, flyttade närmare familjehemmet och började spela för Modo. Samtidigt återvände Kim Lilja till Luleå av samma skäl.

Under den andra säsongen fick Piteåbacken William Carlén lämna laget och inför den här säsongen valde Emil Mäkitaavola att flytta till Växjö. Bara tre spelare tog samtidigt plats i Luleå Hockeys J20-lag, Kim Lilja, William Kaijser och Johan Niemi.

I dag är det också de som går kvar på hockeygymnasiet, av de lokalt intagna är det bara en spelare som har kvar specialidrott som tillvalsämne.

Kuriren har ringt runt till spelarna som gick i hockeyklassen.

¤ "När jag inte tog plats i J20-laget kändes det bättre att satsa på skolan då det är svårt att kombinera ishockeygym med skolan."

¤ "Det kändes inte som att de ville att man skulle vara där. Ingen sa det rätt ut men det kom hela tiden antydningar om man verkligen skulle fortsätta."

¤ "Ibland var man ju själv på isen. Då kändes det inte så kul att fortsätta."

¤ "Jag kände mig inte önskvärd".

Stefan "Skuggan" Nilsson, ungdomsansvarig i Luleå Hockey säger att de här spelarna togs ut innan han tillträdde som ungdomsansvarig och att det har skett förändringar sedan dess.

Han menar att det är omöjligt för honom att förklara varför spelare valt att hoppa av hockeygymnasiet.

Däremot är anledningen till att inte fler har tagit plats i Luleås J20-lag en tuff konkurrenssituation.

Inte nöjd med situationen
Men även om det handlar om konkurrens är inte Svenska ishockeyförbundet alls nöjd med utfallet.

- Den situationen som har uppstått uppe i Luleå med så stort bortfall redan på A-juniorsidan är inte bra och det här är någonting som vi har pratat med Luleå om. Vi har också gjort ett studiebesök där uppe under hösten, säger Kjell Åke Gustavsson, Svenska ishockeyförbundet med ansvar för ishockeygymnasium.

För att undvika att liknande situation inträffar igen har Luleå Hockey valt att slopa den lokala delen av hockeygymnasiet och att bara ta in spelare via den regionala intagningen.

- Jag vill inte svara för hur min föregångare bedömde spelarna men med facit
i hand kan jag säga att enligt den modell som vi använder oss av nu så skulle många av dem inte ha blivit intagna. Det är den modell som gäller för årgången 1995 och 1996 vilket innebär att vi som förening måste vara noggrann i rekryteringen av spelare och utveckla dem inom vår verksamhet, säger "Skuggan".

Fler spelarröster om ishockeygymnasiet:

- Jag kände att jag behövde en ny miljö för att utvecklas bättre.

- Min utveckling har blivit bättre när vi blev färre.

- Återkopplingen är nästan obefintlig. Jag tror inte att min mentor sett mig spela en match, han har inte sagt någonting i alla fall.

- Det är hockeyn som är prioriterad - inget snack. Man förväntas klara av att kombinera idrotten med skolan då behöver man inte vara ledig från hockeyn för att plugga det är så det låter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om