Införandet av p-skiva påverkar andra beslut

Luleå2017-07-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke har i media öppnat för att införa P-skiva i Luleå. Syftet med att ta bort P-avgifterna och istället införa P-skiva är att dra in fler bilar till centrum och därigenom öka handeln och omsättningen i butikerna.

Det kan då vara på sin plats att påminna om ett par andra kommunala beslut som kommer att påverkas av detta.

Det första är åtgärdsplanen för bättre luft i centrala Luleå. Under flera år har Luleå centrum vid upprepade tillfällen haft för hög koncentration av kväveoxider i luften. Därför har Naturvårdsverket ålagt Luleå att ta fram en åtgärdsplan i syfte att få ner halten till nivåer som inte är hälsofarliga.

Dålig luft leder årligen till att ett par tusen människor i Sverige dör i förtid.

Nedbrutet kan man säga att ett par tiotal luleåbor får sina liv förkortade av dålig luft. Vi som har friska luftrör märker inte så mycket. Det är främst människor med luftrörsproblem, astmatiker och äldre som får besvär.

Den höga halten av kväveoxider i centrum kommer till allra största delen från biltrafik. För många människor är dålig luft ett större tillgänglighetshinder än höga p-avgifter.

Det andra kommunala beslutet som påverkas är Luleås åtagande i det så kallade Borgmästaravtalet. Via Borgmästaravtalet har Luleå, tillsammans med drygt 7 500 städer och kommuner i Europa, förbundit sig att radikalt minska utsläppen av växthusgaser för att bromsa de pågående klimatförändringarna.

För Luleås del är målet en minskning med 60 procent till år 2030 för att sedan uppnå fossilfrihet år 2050. Även här är trafikens utsläpp den största delen av Luleås ”utsläppskaka”. Borgmästaravtalet är Luleås viktigaste åtagande gentemot kommande generationer.

Det tredje kommunala beslutet som berörs är ännu inte fattat, det är en samlad centrumplan för Luleå. Där ska kommunen peka ut centrumhalvöns utveckling på längre sikt.

För min del ser jag gärna ett centrum där målet är bättre luftkvalitet, mindre skadliga utsläpp och mindre buller.

Ett centrum där fler människor rör sig och där det finns fler bilfria ytor och där kollektivtrafiken växer. Ett sådant centrum blir både mera trivsamt och miljövänligt.

Bertil Bartholdson

Vänsterpartiet Luleå

Läs mer om